Εκρηκτικό ρυθμό ανάπτυξης επέδειξε στο δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της Τουρκίας, με το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται κατά 21,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα

Η αύξηση αυτή αποτελεί ρεκόρ από το 1999, καίτοι η βάση σύγκρισης είναι εξαιρετικά χαμηλή, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 η τουρκική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 10,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ύφεση απ’ όλες τις χώρες των G20.

Κινητήριο μοχλό της ισχυρής ανάκαμψης στο φετινό δεύτερο τρίμηνο αποτέλεσαν οι κλάδοι των υπηρεσιών και της μεταποίησης, καθώς και η κατανάλωση.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στις υπηρεσίες εκτινάχθηκε στο 45,8% και στη μεταποίηση στο 43,4%, ενώ η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 22,9%. Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2021 η αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ ήταν 0,9%.

Οι επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας πυροδοτούν και αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας - προβλέψεων, που ανεβάζουν την αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ στο σύνολο του 2021 ακόμη και πάνω από το 9%.

Η JP Morgan αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ το 2021 σε 8,4% από 6,8%, ενώ τη διατήρησε αμετάβλητη στο 3,4% για το 2022.

Η Goldman Sachs εμφανίζεται ακόμη πιο προωθημένη, προβλέποντας πλέον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9,5% έναντι αρχικής εκτίμησης για 7,5%.

«Η τουρκική οικονομία κατάφερε να αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν χωρίς επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου, καθώς η αύξηση της ζήτησης εκτός συνόρων ήταν πολύ ισχυρή», αναφέρει η ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας.

Τα χθεσινά στοιχεία οδήγησαν σε άνοδο την ισοτιμία της λίρας (8,29 ανά δολάριο), αλλά η τουρκική αναπτυξιακή έκρηξη εξακολουθεί να υπονομεύεται από τον εξίσου εκρηκτικό πληθωρισμό.

Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν 18,95% και οι αναλυτές δεν αναμένουν ουσιαστική υποχώρηση από αυτά τα επίπεδα έως το τέλος του έτους.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")