Η ευρωπαϊκή παραγωγή άνθρακα διατηρήθηκε σε υψηλά ποσοστά, ειδικά τους τελευταίους μήνες, και οι βασικοί παράγοντες που εξηγούν αυτό το φαινόμενο είναι οι ιστορικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και οι χαμηλές επιδόσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τα έως τώρα δεδομένα να δείχνουν ότι αυτή η τάση θα παραμείνει μέχρι το υπόλοιπο του 2021. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθούν σε βάρος του φυσικού αερίου για το υπόλοιπο του έτους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ενέργεια από άνθρακα τροφοδοτούσε το δίκτυο για περισσότερες από 60 ημέρες

στη σειρά με το σερί να λήγει στις 20 Αυγούστου. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ερευνητικού ινστιτούτου Fraunhofer ISE, ο άνθρακας και ο λιγνίτης έχουν ήδη αυξηθεί και θα καταλάβουν σημαντικό μερίδιο από το φυσικό αέριο στη γερμανική παραγωγή ενέργειας.

Τον Ιούνιο του 2021, η γερμανική αιολική παραγωγή μειώθηκε σχεδόν 31% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, και στη συνέχεια τον Ιούλιο μειώθηκε επίσης κατά 15%. Η ολλανδική χερσαία αιολική και ηλιακή παραγωγή επίσης μειώθηκε το 2021 μέχρι σήμερα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020 για την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς.

Ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι, η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ε.Ε. αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με την ενεργειακή δεξαμενή σκέψης Ember. Η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία προηγούνται, παράγοντας έως και 16% της ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια. Για την Ολλανδία, αυτό σηματοδοτεί μια τεράστια ώθηση, με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας να αυξάνεται από 7% το 2018 σε 17%, το 2021. Το δεύτερο μεγαλύτερο συνολικό άλμα στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας καταγράφηκε στην Ουγγαρία, η οποία τετραπλασίασε το ηλιακό της μερίδιο από το καλοκαίρι του 2018

Μπορεί αυτές οι εξελίξεις να διαδραματίζονται στην Ευρώπη, με φόντο βέβαια την εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος πανευρωπαϊκά, ωστόσο στον υπόλοιπο κόσμο διαγράφεται μια διαφορετική πορεία. Μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου εργάζονται σε ένα σχέδιο για να επιταχύνουν το κλείσιμο των μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στην Ασία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα το BBC.

Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε από τη βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Prudential, καθοδηγείται από την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) και περιλαμβάνει μεγάλες τράπεζες(HSBC και Citi). Η ADB ελπίζει ότι το σχέδιο θα είναι έτοιμο για τη διάσκεψη για το κλίμα COP26, η οποία θα διεξαχθεί  στη Σκωτία τον Νοέμβριο. Το σχέδιο στοχεύει στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πηγής εκπομπών άνθρακα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας βέβαια έχει προβλέψει ότι η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα αυξηθεί κατά 4,5% φέτος, με την Ασία να καρπώνεται το 80% αυτής της αύξησης. Από την άλλη πλευρά, η Διεθνής Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή ζήτησε να μειωθεί η  παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα από 38% σε 9% έως το 2030.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr