Η περιβαλλοντική ευθύνη έχει "εκραγεί" τα τελευταία χρόνια. Η κλιματική αλλαγή ήταν ο κυρίαρχος παράγοντας αυτής της ανάπτυξης. Υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των εθνών ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση έχει ως αποτέλεσμα να ασκηθεί εξαιρετική πίεση στον ενεργειακό κλάδο για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Η καθαρή ενέργεια,

η "άπο-ανθρακοποίηση" και η κατανομή της ενέργειας έχουν γίνει οι πυλώνες των επενδύσεων στον κλάδο της ενέργειας.

Ένα νέο παράδειγμα: ESG – Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική διακυβέρνηση 

Μέσα σε ένα χρόνο στις ΗΠΑ, 2019- 2020, $17.1 τρισ.  χρησιμοποιήθηκαν σε δράσεις βιωσιμότητας. 

Σε απάντηση αυτής της αυξανόμενης τάσης, οι περισσότερες εταιρείες έχουν αναπτύξει πολιτικές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). 

Πολύ σημαντικές είναι οι οικονομικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνουν αυτόν τον δείκτη μέτρησης. Οι επιχειρήσεις με υψηλές βαθμολογίες ESG παρουσιάζουν χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου, χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων και χαμηλότερο κόστος χρέους συγκριτικά με εταιρείες που είχαν χαμηλότερη ESG βαθμολογία. 

Περισσότερες από 2.000 ακαδημαϊκές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι καλύτερες βαθμολογίες ESG μεταφράζονται σε περίπου 10% χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου. Αυτό συσχετίζεται με χαμηλότερους κανονιστικούς, περιβαλλοντικούς και δικαστικούς κινδύνους που συνδέονται με εταιρείες με υψηλή βαθμολογία ESG. Το ESG είναι πολύ περισσότερο από μια επιφανειακή πολιτική - είναι στρατηγική επιταγή.

Οι πολιτικές ESG αποθαρρύνουν τις εταιρείες από το να στηρίζονται μόνο σε χρηματοοικονομικούς δείκτες, και τις ενθαρρύνει για την ευρύτερη χρήση περιβαλλοντικών δεικτών κατά τη λήψη αποφάσεων. Τα ESG προγράμματα, ειδικά των μεγάλων επιχειρήσεων, είναι καλά καθορισμένα και μετρήσιμα. Ένα κοινό θέμα είναι η "πορεία προς το μηδέν", η οποία καθορίζει πώς και πόσο γρήγορα, μια εταιρεία θα φτάσει στις καθαρές, μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία είτε έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εκπομπές άνθρακα κατά την επιχειρηματική δραστηριότητα εξαλείφονται ή αντισταθμίζονται μέσω έργων που δεσμεύουν τον άνθρακα.

Είτε εμφανίζεται σαν ευκαιρία είτε σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, ο ενεργειακός κλάδος επικεντρώνεται στην επιτυχία των ESG αποτελεσμάτων. Τα περισσότερα από αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από τη μείωση επιβλαβών εκπομπών, και συγκεκριμένα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. 

Συμπέρασμα 
Οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να συμπεριλάβουν στην στρατηγική τους τον δείκτη ESG, ως βασικό χαρακτηριστικό για τη λειτουργία τους. Οι ηγετικές επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν ήδη, και απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματά που τους προσφέρει. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις με υψηλό ESG έχουν χαμηλότερο δανειακό και κεφαλαιακό κόστος. 

Το ESG αποτελεί ένα χρηματοοικονομικό ζήτημα, το οποίο θα απασχολήσει ιδιαίτερα τον ενεργειακό κλάδο.

capital.gr