Ενα εικοσιτετράωρο μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους ομοεθνείς του για να υπερασπιστεί τις επιλογές του στην αφγανική κρίση. Ωστόσο, η ομιλία του, που κράτησε περίπου μισή ώρα, καταγράφεται κυρίως ως η πρώτη διατύπωση ενός «δόγματος Μπάιντεν», που σηματοδοτεί ριζική στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, κλείνοντας το κεφάλαιο που άνοιξε η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

«Δεν υπάρχει χαμηλής έντασης, χαμηλού ρίσκου ή χαμηλού κόστους πόλεμος», δήλωσε ο Μπάιντεν, απαντώντας σε όσους τον πίεζαν για παράταση της αμερικανικής εμπλοκής, τονίζοντας ότι πιστεύει «με όλη του την καρδιά» πως έλαβε τη σωστή απόφαση να τερματίσει τον εικοσαετή πόλεμο. «Η μόνη επιλογή, η πραγματική επιλογή ήταν ανάμεσα στην απόσυρση ή την κλιμάκωση», εκτίμησε, για να προσθέσει υψώνοντας τη φωνή του: «Δεν επρόκειτο ποτέ να επιτρέψω την παράταση αυτού του ατελείωτου πολέμου». Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την απόσυρση από το Αφγανιστάν, αν και χρεώνει στον Μπάιντεν κακή διαχείριση της εκκένωσης.

Στο πιο βαρυσήμαντο τμήμα της ομιλίας του τόνισε ότι «αυτή η απόφαση για το Αφγανιστάν δεν αφορά μόνο το Αφγανιστάν. Πρόκειται για τον τερματισμό των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο την αναδιαμόρφωση άλλων κρατών». Μίλησε για «μια νέα εποχή» στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, όπου το κέντρο βάρους θα έχει η ανάσχεση της Κίνας και της Ρωσίας, και προσέθεσε: «Καθώς γυρίζουμε σελίδα στην εξωτερική πολιτική που καθοδηγούσε το έθνος μας επί δύο δεκαετίες, οφείλουμε να διδαχθούμε από τα λάθη μας».

Στο μεταξύ, ο απόηχος της χαοτικής αμερικανικής εξόδου των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν εξακολουθεί να θρέφει κριτικές και προβληματισμούς από συμμάχους και αντιπάλους. Μιλώντας σε διεθνές φόρουμ στη Σλοβενία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «δεν χρειαζόμαστε ακόμα ένα μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός για να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ε.Ε. οφείλει να κατακτήσει μεγαλύτερη αυτονομία στη λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερες δυνατότητες ανάληψης δράσης στη διεθνή σκηνή». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπερασπίσθηκε την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι Αφγανοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα δεινά που τους έφερε ο εικοσαετής πόλεμος του ΝΑΤΟ. «Οι αμερικανικές δυνάμεις έμειναν επί είκοσι χρόνια προσπαθώντας να “εκπολιτίσουν” τον κόσμο που ζει εκεί, να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες και πρότυπα. Το αποτέλεσμα ήταν μόνο τραγωδίες και απώλειες για τους Αμερικανούς, αλλά ακόμη περισσότερο για τους Αφγανούς».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")