Μετά την υπογραφή της Επιστολής Πρόθεσης την 1η Μαρτίου, η YAMAHA Motor Co., Ltd., η HONDA Motor Co., Ltd., η KTM F&E GmbH και ο Όμιλος PIAGGIO (PIA.MI) υπέγραψαν επίσημα τη συμφωνία για τη δημιουργία Κοινοπραξίας μοτοσικλετών ανταλλακτικών μπαταριών (SBMC). Δεσμευμένοι στην προώθηση της ευρείας χρήσης ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων, όπως 

μοτοποδήλατα, σκούτερ, μοτοσικλέτες, τρίκυκλα και τετράκυκλα στον τομέα των μεταφορών και στην πιο βιώσιμη διαχείριση του κύκλου ζωής των μπαταριών στο πλαίσιο των διεθνών κλιματικών πολιτικών, τα ιδρυτικά μέλη της Κοινοπραξίας πιστεύουν ότι η διαθεσιμότητα ενός κοινώς ανεπτυγμένου συστήματος ανταλλαγής μπαταριών είναι το κλειδί για την ανάπτυξη ηλεκτροκινητικότητας χαμηλής τάσης.

Ο βασικός στόχος της Κοινοπραξίας είναι να βρει λύσεις για τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι πελάτες σχετικά με το μέλλον της ηλεκτροκίνησης, όπως το εύρος, ο χρόνος φόρτισης και η υποδομή και το κόστος.

Αυτό θα επιτευχθεί σύμφωνα με τέσσερις βασικούς στόχους:

1. Αναπτύξτε κοινές τεχνικές προδιαγραφές των εναλλασσόμενων συστημάτων μπαταριών

2. Επιβεβαιώστε την κοινή χρήση των συστημάτων μπαταριών

3. Καθορίστε και προωθήστε τις κοινές προδιαγραφές της Κοινοπραξίας ως πρότυπο εντός των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών τυποποίησης

4. Επεκτείνετε τη χρήση των κοινών προδιαγραφών της Κοινοπραξίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Σε στενή συνεργασία με ενδιαφερόμενα μέρη και εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς τυποποίησης, τα ιδρυτικά μέλη της κοινοπραξίας θα συμμετάσχουν στη δημιουργία διεθνών τεχνικών προτύπων. Πράγματι, η διαθεσιμότητα των σταθμών φόρτισης ποικίλλει μεταξύ των χωρών και εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες για τους τελικούς χρήστες. Ως εκ τούτου, με αυτήν την Κοινοπραξία, η YAMAHA, η HONDA, η KTM και η PIAGGIO στοχεύουν στη συμμετοχή των υπεύθυνων λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη και ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για την προώθηση της αύξησης των ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη ενθαρρύνουν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να συμμετάσχουν στη συνεργασία για τον εμπλουτισμό της εμπειρογνωμοσύνης της Κοινοπραξίας, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγάλη διάδοση των τυπικών ανταλλασσόμενων μπαταριών στο μέλλον.Τα μέρη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο SBMC μπορούν να επικοινωνήσουν με ένα από τα ιδρυτικά μέλη για περισσότερες πληροφορίες.

Οι υπογράφοντες δήλωσαν τα ακόλουθα: 

Takuya Kinoshita, Senior Executive Officer, Chief General Manager of Land Mobility Business Operations, Yamaha Motor Co., Ltd .: «Η Swappable Batteries Motorcycle Consortium στην Ευρώπη είναι επιτέλους έτοιμη για δουλειά. Ελπίζω ότι αυτό το πρώτο βήμα προς τα εμπρός θα είναι ένας φάρος που θα προσελκύσει ομοϊδεάτες στην αποστολή μας και θα οδηγήσει σε μετασχηματιστικές αλλαγές για το μέλλον. Εμείς στη Yamaha Motor είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, μπορούμε να βοηθήσουμε στην ενοποίηση των διαφορετικών τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων και να συμβάλουμε στη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων της ηλεκτρικής ενέργειας για τους πελάτες σε όλο τον κόσμο ».

Yoshishige Nomura, Chief Officer, Motorcycle Operations, Honda Motor Co., Ltd .: «Η Honda πιστεύει ότι η ευρεία υιοθέτηση ηλεκτρικών μοτοσυκλετών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να λύσουμε αρκετές προκλήσεις, όπως η επέκταση της εμβέλειας, η συντόμευση του χρόνου φόρτισης και η μείωση του κόστους του οχήματος και της υποδομής για να διευκολύνουμε τους πελάτες. Στην Κοινοπραξία που δημιουργήσαμε, τα ιδρυτικά μέλη από τη βιομηχανία μοτοσικλετών και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη θα συνεργαστούν για την τυποποίηση εναλλασσόμενων μπαταριών, των συστημάτων φόρτισης και της περιβάλλουσας υποδομής για τη δημιουργία περιβάλλοντος για τη χρήση τους. Ο τελικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι μοτοσικλέτες θα συνεχίσουν να επιλέγονται ως χρήσιμη μέθοδος μεταφοράς στη μελλοντική κινητικότητα ».

Stefan Pierer, Διευθύνων Σύμβουλος PIERER Mobility AG: «Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας κοινοπραξίας είναι ένα βασικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι η PIERER Mobility AG μπορεί να συνεχίσει να προχωρά, να προσφέρει καινοτομία με ταχύτητα και να προωθεί το σαφές στρατηγικό της όραμα για ηλεκτρικά δίκυκλα. Μαζί με τους συνεργάτες μας, θα εργαστούμε για να παραδώσουμε εναλλάξιμο σύστημα μπαταριών για οχήματα χαμηλής τάσης (48V) έως 11kW, με βάση τα διεθνή τεχνικά πρότυπα. Ανυπομονούμε πολύ να διασφαλίσουμε ότι τα κινητήρια δίκυκλα οχήματα θα διατηρήσουν το ρόλο τους στο μέλλον τόσο της αστικής όσο και της μη αστικής κινητικότητας ».

Michele Colaninno, επικεφαλής στρατηγικής και προϊόν του ομίλου Piaggio: «Η αστική κινητικότητα περνά μια λεπτή στιγμή μετάβασης προς την ηλεκτροδότηση. Χάρη στην Κοινοπραξία μας, που εκπροσωπεί τέσσερις σημαντικούς παίκτες παγκοσμίως, οι μοτοσικλέτες θα συνεχίσουν να παίζουν βασικό ρόλο στο αστικό περιβάλλον. Οι εναλλάξιμες μπαταρίες δίνουν τη σωστή απάντηση για να επιταχύνουν το χρόνο επαναφόρτισης των οχημάτων προσφέροντας μια επιπλέον πολύτιμη επιλογή για τους χρήστες. Η αστική κινητικότητα είναι μέρος του DNA και της ιστορίας του Piaggio: στόχος μας είναι να φέρουμε όλη την τεχνολογική τεχνογνωσία και στάση για την καινοτομία στην Κοινοπραξία ».