Η ΕΔΕΥ που ως γνωστό διαχειρίζεται τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, ανακοίνωσε σοβαρή μείωση του κύκλου εργασιών της, πέρυσι, σε 2.849.285,91 ευρώ, από 5.536.348,26 ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2019.
Η ίδια αρνητική εικόνα παρατηρήθηκε και σε ότι αφορά στα κέρδη μετά φόρων που ήταν το 2020, 1.780.005,25 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά τη χρήση του 2019 ανερχόταν σε 4.398.902,91 ευρώ. Επίσης, τα μικτά αποτελέσματα χρήσης (Μικτό Κέρδος) για τη χρήση του 2020 ανήλθαν σε 2.460.622,73 ευρώ από 5.039.026,58 ευρώ το 2019. Παράλληλα, οι δαπάνες Διοίκησης για την ίδια χρήση (2020) ανήλθαν σε 600.763,04 ευρώ, σχεδόν αμετάβλυτες από το αμέσως προηγούμενο έτος (603.113,91 ευρώ).
Ακόμη, οι δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης για την προηγούμενη χρονιά έφθασαν στα 46.651,56 ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν, πέρυσι, σε 1.785.715,62 ευρώ, από 4.403.472,40 ευρώ για το 2019.
Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά στον κύκλο εργασιών, η μείωση που παρατηρήθηκε αποδίδεται στα μηδενικά έσοδα, έναντι του ποσού των 3,9 εκ. ευρώ που εισπράχτηκε από τα λεγόμενα signature bonus, καθώς επίσης και από τα μηδενικά έσοδα δικαιωμάτων σε σύγκριση με τα 494.405 ευρώ που εισπράχτηκαν από τη δραστηριότητα στον Πρίνο το 2019. Πρέπει, όμως, να παρατηρήσουμε ότι η πανδημία και η κατάρρευση των τιμών του αργού, είχε ως αποτέλεσμα να περικοπεί δραστικά η παραγωγή του Πρίνου.
Στο μήνυμά του που συνοδεύει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης για το 2020, το ΔΣ της ΕΔΕΥ τονίζει, μεταξύ άλλων πως, παγκοσμίως, ο τομέας των υδρογονανθράκων υφίσταται τον μεγαλύτερο μετασχηματισμό του από το ξεκίνημά του πριν από σχεδόν 200 χρόνια, «οδηγούμενος από την αυξημένη συνειδητοποίηση, ότι ο κόσμος μας πρέπει επειγόντως να μετατραπεί σε μια πιο βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.»
Και συνεχίζει: «Όλο και περισσότερο, οι πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου διευρύνουν και ανακατευθύνουν τη στρατηγική τους, όπως αποδεικνύεται και από την ανακοίνωση της REPSOL για εγκατάλειψη των δραστηριοτήτων της σε 14 χώρες, όπου οι δραστηριότητες των εταιρειών δεν έχουν ακόμη φτάσει σε ωριμότητα ή παραγωγή - μία από τις οποίες είναι και η Ελλάδα.»
Αναφερόμενο στο φυσικό αέριο, το ΔΣ της εταιρείας σημειώνει ότι εκτιμάται πως θα γίνει πολύ περισσότερο σημαντικό για το χαρτοφυλάκιο αυτών των εταιρειών και τονίζει ότι σε αυτό το πολύπλοκο και αβέβαιο επιχειρησιακό περιβάλλον, η ΕΔΕΥ θα επιδιώξει να προσελκύσει επενδυτές και να προωθήσει δραστηριότητες για την απόκτηση αξιόπιστων δεδομένων, σχετικά με το μέγεθος και την εμπορικότητα των δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας. «Ένα θεμελιώδες ερώτημα που τίθεται στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, είναι το εάν η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να επωφεληθεί τα οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων σε υδρογονάνθρακες – ειδικά το φυσικό αέριο – και εάν τέτοιες προσπάθειες έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη μετάβαση στον ενεργειακό τομέα - και την ευρύτερη οικονομία - σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΔΣ για να προσθέσει: «Η απάντηση και στα δύο είναι όχι. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, να δημιουργεί έσοδα από τους εθνικούς της πόρους και αυτές οι προσπάθειες δεν έρχονται σε αντίθεση με τη φιλόδοξη πράσινη μετάβαση της χώρας, όπως εξελίσσεται. Ακριβώς το αντίθετο, η χρήση φυσικού αερίου ευθυγραμμίζεται πλήρως με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της χώρας, το οποίο προβλέπει επέκταση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά περίπου 40% έως το τέλος της δεκαετίας, συνέπεια και της προοδευτικής εξάλειψης της λιγνιτικής ενέργειας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, το φυσικό αέριο παράγει περίπου 50% λιγότερες εκπομπές CO2 από τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.»
Η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι το αέριο πρόκειται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, ως αξιόπιστο και ευέλικτο καύσιμο -γέφυρα, καθώς η χώρα μειώνει σταδιακά την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και μεταβαίνει στην ανάπτυξη και εγκατάσταση ΑΠΕ.
Ωστόσο, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, το φυσικό αέριο προορίζεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες ενέργειας, όπως η χρήση του για την παραγωγή μπλε υδρογόνου,με το διοξείδιο του άνθρακα, ως υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας, να δεσμεύεται.
Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη μιας εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής υδρογονανθράκων, βασισμένη κυρίως στο φυσικό αέριο, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της Ελλάδας και στους ευρύτερους στόχους για το κλίμα και την ενέργεια. Έχοντας υπόψη ότι, το κόστος των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ανήλθε σε περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ, η ανάπτυξη του τομέα θα μπορούσε να έχει μετασχηματιστικό αντίκτυπο. Όχι μόνο γιατί θα μειώσει τις δαπανηρές εξαρτήσεις από τις εισαγωγές, αλλά και καθώς η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, θα δημιουργήσει επί πλέον δυνητικά σημαντικό πλεόνασμα εσόδων για την εθνική οικονομία και τον προϋπολογισμό, ενισχύοντας τη στρατηγική θέση της χώρας ως περιφερειακού και ευρωπαϊκού «ενεργειακού κόμβου.»
Η ΕΔΕΥ δεν παραλείπει να αναδείξει, ως εκ του ρόλου της, και τους κινδύνους από την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, ιδίως σε μια γεωγραφική περιοχή, όπως η Ελλάδα, που εξαρτά τη στήριξη της οικονομίας της από τον τουρισμό. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος θεωρείται από τον πληθυσμό σε γενικές γραμμές μια κρίσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και όλους τους βιομηχανικούς και οικονομικούς παράγοντες. Παράλληλα, δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι η πλειοψηφία «τάσσεται υπέρ των προσπαθειών για την ανάπτυξη και δημιουργία εσόδων από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας σε υδρογονάνθρακες.»
Και το μήνυμα του ΔΣ καταλήγει: "Διαβεβαιώνουμε ότι η ηγεσία της ΕΔΕΥ ΑΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη της, τη σημαντική αυτή ισορροπία. Ενεργώντας με αποφασιστικότητα, διασφαλίζουμε ότι όλες οι ενέργειες για την προώθηση της προσπάθειας της χώρας για να δημιουργήσει εθνικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, γίνονται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα για την υγεία, την ασφάλεια καθώς και την περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, να επισημάνουμε στην έκθεση διαχείρισης ορισμένες από τις δραστηριότητες που αναλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες για την ενίσχυση της διακυβέρνησης της εταιρείας, με βάση τα καλύτερα διεθνή πρότυπα και την ενίσχυση της προστασίας ζωτικών εθνικών συμφερόντων."
Μπορείτε να δείτε όλη την έκθεση της ΕΔΕΥ εδώ