να αναμένεται να αποκτηθεί από την ΔΕΠΑ Υποδομών, ύστερα από συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με την ιταλική Eni Gas e Luce, που διακρατεί το μειοψηφικό μερίδιο της εταιρείας.
Υπ΄αυτή την έννοια το energia.gr προσέγγισε τους επικεφαλείς της ΕΔΑ Αττικής και της ΔΕΔΑ σε μια προσπάθεια να αποκρυσταλώσει άποψη για πώς αυτές οι δύο εταιρείες αναλογίζονται το μέλλον τους υπό το διάδοχο ιδιοκτησιακό σχήμα. Τόσο ο Πιέρρος Χατζηγιάννης, εκτελεστικός πρόεδρος του ΔΣ της πρώτης, όσο και ο Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος της δεύτερης συμφώνησαν πως οι ευκαιρίες που διανοίγονται για τις εταιρείες τους, με την έλευση του νέου επενδυτή, είναι πολύ σημαντικές και τόνισαν πως είναι απόλυτα έτοιμοι για να υποδεχτούν τις προκλήσεις που διανοίγονται μπροστά τους, ιδίως σε αυτό το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η υψηλή τιμή του αερίου.
Μιλώντας για την ΕΔΑ Αττικής, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως η εταιρεία του έχει λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανάπτυξη του δικτύου της, καθιστώντας την οικονομικά βιώσιμη και για τον νέο επενδυτή και εξασφαλίζοντας περαιτέρω κονδύλια για την περαιτέρω ανάπτυξή του και μάλιστα σε περιοχές με ενεργειακή πενία (πχ, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, εκεί δηλαδή όπου ο νέο επενδυτής δεν έχει κανένα λόγο να πάει, όπως τόνισε). «Άρα λοιπόν δεν καθιστούμε απλά βιώσιμη αλλά και οικονομικά αποδοτική την ανάπτυξη των δικτύων και επομένως, ο νέος επενδυτής δεν έχει κανένα λόγο να δημιουργήσει προσκόμματα», είπε χαρακτηριστικά.
«Σε ό,τι αφορά στην ΕΔΑ Αττικής, συνεχίζουμε και έχουμε ήδη προβεί σε συνέργειες με φορείς προκειμένου να κάνουμε πιο εύκολη τη σύνδεση του τελικού καταναλωτή και δεδομένου ότι επεκτείνουμε τα δίκτυα και διευρύνουμε το αντικείμενο της εταιρείας –για παράδειγμα, μέσα σε 2 χρόνια έχουμε τριπλασιάσει το κατασκευαστικό αντικείμενο της εταιρείας- δημιουργούμε, με αυτό τον τρόπο, καινούργιες θέσεις εργασίας και διασφαλίζουμε τις υφιστάμενες», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΔΑ Αττικής.
Σε ερώτησή μας για το εάν αναμένει να επηρεάσει τα σχέδια της εταιρείας το ακριβό αέριο, απάντησε πως η υψηλή τιμή του καυσίμου θα αρχίσει να εμφανίζεται με καθυστέρηση έξη μηνών στα συμβόλαια. Όμως το πιο ουσιαστικό, υπογράμμισε, είναι το ότι δεν αναμένουμε μείωση της ζήτησης για τον απλούστατο λόγο ότι τα οφέλη της χρήσης φ. αερίου συνεχίζουν να υφίστανται, ακόμη και εάν θα είναι μειωμένα λόγω της νέας τιμής.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας ανέφερε ότι οι δύο υποψήφιοι επενδυτές έχουν προβεί σε μια πολύ αναλυτική παρουσίαση των σχεδίων τους. «Για εμάς όλες οι πληροφορίες που διαχεόνται για το ποιος μπορεί να είναι ο τελικός νικητής του διαγωνισμού, δεν μας αφορούν. Το βασικό και θετικό για την ΔΕΔΑ είναι πως και οι δύο είναι γνώστες της αγοράς, δεν είναι τίποτε απρόσωπα funds και επομένως, εάν όλα κυλίσουν ομαλά, όπως δείχνουν έως τώρα, θεωρούμε πως και οι τρείς θυγατρικές έχουν μόνο να κερδίσουν από την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσάκας θεωρεί πως ο νέος αγοραστής θα προσθέσει expertise και σε κάποιο βάθος χρόνου, όταν θα έχουν ρυθμιστεί όλες οι τεχνικές και ρυθμιστικές λεπτομέρειες και υπάρξει ενιαίο τιμολόγιο, μπορεί να προκύψουν σημαντικές οικονομίες κλίμακος και για τους καταναλωτές αλλά και για τις εταιρείες.
Ταυτόχρονα, είπε, η ΔΕΔΑ έχουμε διασφαλίσει και μέσα από τους όρους των συμβολαίων που θα συναφθούν, ότι τα επενδυτικά προγράμματα των εταιρειών δεν πρόκειται να μειωθούν καθ΄οιονδήποτε τρόπο.
Τέλος, απαντώντας στην ίδια ερώτηση του energia.gr, δηλαδή κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει μεσοπρόθεσμα τα σχέδια της εταιρείας η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, ο κ. Τσάκας είπε ότι υπάρχει ακόμη σημαντική διαφορά ασφαλείας μεταξύ της τιμής των συμβατικών καυσίμων που δεν δημιουργεί πρόβλημα στην παρούσα φάση. «Η προσωπική γνώμη μου είναι πως η διακύμανση των τιμών των συμβατικών καυσίμων είναι εντελώς συγκυριακό φαινόμενο και μπορεί σε τρείς μήνες από σήμερα να συζητούμε από διαφορετική βάση. Επομένως δεν μπορούμε να χαράξουμε στρατηγική πάνω σε συγκυριακές βάσεις, ακόμη, δηλαδή, και εάν σήμερα η συγκυρία ευνοούσε την εμπορική προοπτική του αερίου», κατέληξε.