Το ουράνιο, που χρησιμοποιείται από τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, έχει ανεβεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, εν μέρει, σε ένα fund που κυκλώνει επιθετικά τη φυσική αγορά

Η Sprott Inc νωρίτερα φέτος ξεκίνησε το Physical Uranium Trust και πρόσφατα σχολίασε στο Twitter για το πόσο ουράνιο αγοράζει, βοηθώντας το bull run. Η Sprott έχει συγκεντρώσει πάνω από 24 εκατομμύρια λίβρες ουρανίου, αποκτώντας ακόμα και πάνω από 500.000 λίβρες σε μια μόνο ημέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Ως μέτρο σύγκρισης το Bloomberg επισημαίνει ότι οι ποσότητες στην spot αγορά το 2020 ήταν 92,2 εκατομμύρια λίβρες.

Υπάρχουν όμως και τα θεμελιώδη. Τα κόστη ενέργειας έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, όπως φαίνεται από τις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα.

Τα futures του ουρανίου στο Nymex κέρδισαν 15% την περασμένη εβδομάδα, η καλύτερη επίδοση εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Το ράλι έχει ωφελήσει και την Cameco, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς. Η τιμή της μετοχής της έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.