Μορφή πανδημίας παίρνουν οι αυξήσεις στα καύσιμα επηρεάζοντας το μέλλον επιχειρήσεων και δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις εθνικές κυβερνήσεις. Η αύξηση στη τιμή του φυσικού αερίου εξηγεί την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, ενώ ανοδικά κινείται και η τιμή των δικαιωμάτων των ρύπων. Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ η ανά μήνα εκτίμηση της μέσης τιμής των πλειστηριασμών αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου προκύπτει για το σύνολο του έτους 2021 στα 51 ευρώ/tn, ενώ για το 2ο εξάμηνο του έτους 56 €/tn.

Πηγή: ΔΑΠΕΕΠ

 

Να σημειωθεί πως η τρέχουσα τιμή της Ε.Ε. στην αγορά ανέρχεται σε πάνω από 50 ευρώ, από 20 ευρώ πέρυσι, αυξάνοντας δραματικά το κόστος για τους «ρυπαίνοντες», δημιουργώντας αβεβαιότητα στο χώρο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η οποία αντιμετωπίζει ήδη δύο χρόνια αβεβαιότητας. Ορισμένοι επενδυτές αναμένουν ότι οι τιμές των CO2 θα ξεπεράσουν τα 100 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, θέτοντας μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση στις εταιρείες που χρειάζονται τα δικαιώματα για να συμμορφωθούν με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις εκπομπές.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις η Ε.Ε. προσπαθεί να καταργήσει σταδιακά τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών στη βιομηχανία στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών.

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια δέσμη προτάσεων - που ονομάζεται Πακέτο Fit for 55 - για να καταστούν οι πολιτικές της Ε.Ε. για το κλίμα, την ενέργεια, τη χρήση γης, τις μεταφορές και τη φορολογία κατάλληλες για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η επίτευξη αυτών των μειώσεων την επόμενη δεκαετία είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη για να γίνει η πρώτη ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050 και να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Το πακέτο Fit for 55 που περιέχει εκατοντάδες σελίδες νομοθετικών προτάσεων, περιλαμβάνει στόχους αυξημένης ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, νέο σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ε.Ε. (EU ETS) για κτίρια και οδικές μεταφορές, βαθιά αναδιάρθρωση της ενεργειακής φορολογίας στην Ευρώπη, αναθεωρημένα πρότυπα εκπομπών CO2 για νέα αυτοκίνητα και πολλά άλλα.

Πηγή: EnergyLive

Στο μεταξύ, παραμένει στα ύψη η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Στην Ελλάδα στις 8/9 διαμορφώθηκε στα 115,16 ευρώ. Έχει ενδιαφέρον ότι την ίδια περίοδο πέρσι  και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα μεταξύ 31 Αυγούστου και 6 Σεπτεμβρίου η μέση οριακή τιμή συστήματος είχε διαμορφωθεί στα 53,61/MWh.