Το …έδαφος για τη  διενέργεια  των επόμενων ανταγωνιστικών διαδικασιών προετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).  Προ ημερών ενέκρινε τη δαπάνη για το έργο  «Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για έκδοση βεβαιώσεων ΑΠΕ και ανταγωνιστικές διαδικασίες ΑΠΕ». Ειδικότερα, η Αρχή επεκτείνει το υφιστάμενο  πληροφοριακό εργαλείο  και προχωρά στην  ανάπτυξη δύο νέων υποσυστημάτων, εκ των οποίων το πρώτο θα περιλαμβάνει την  παροχή υπηρεσιών για τη διενέργεια δύο δημοπρασιών, για καθεμία από τις οποίες θα πρέπει να παρέχονται συστήματα εγγραφής εταιρειών και χρηστών στην πλατφόρμα εφαρμογών, εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ανάρτησης υποβολής δικαιολογητικών, εκπαιδευτικές δημοπρασίες προς εξοικείωση των χρηστών κλπ.

Πάντως, με δεδομένο ότι η DG Comp δεν έχει δώσει το τελικό ΟΚ για το νέο σχήμα που προτείνει το ΥΠΕΝ για την επέκταση των διαγωνισμών ΑΠΕ έως το 2024, η πρώτη προκήρυξη δεν αναμένεται πριν το τέλος του έτους, με τη δημοπρασία να εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί τους πρώτους μήνες του 2022.   

Η πρόταση του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει  έξι κοινούς διαγωνισμούς των 350 MW, ήτοι 2,1 GW, ενώ στο νέο σχήμα έχουν προβλεφθεί και διαγωνισμοί 1 GW για ειδικά έργα. Μάλιστα,  εξασφαλίζεται ποσόστωση  30% της δημοπρατούμενης ισχύος για τα αιολικά έργα.  

Παράλληλα, με το σχήμα για τις ΑΠΕ, κατέληξαν και οι διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ – Κομισιόν για το πλαίσιο στήριξης υβριδικών μονάδων ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά ώστε το τελικό κείμενο να μπει και αυτό υπό την κρίση των αξιωματούχων των Βρυξελλών και να πάρει την απαιτούμενη έγκριση.  

Αυτό προβλέπει κατοχύρωση ταρίφας μέσω διαγωνισμών για τα υποψήφια υβριδικά έργα, με εξαίρεση όσα χωροθετούνται σε μικρά νησιά ή  τα πιλοτικά έργα, όπως είναι για παράδειγμα το υβριδικό έργο στον Αϊ Στράτη κλπ.

Να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, μέχρι την έγκριση του πλαισίου στήριξης των υβριδικών έχει «παγώσει» την υποβολή στη ΡΑΕ νέων αιτήσεων για την υλοποίηση υβριδικών έργων ΑΠΕ σε νησιά που έχουν διασυνδεθεί ή που βρίσκονται υπό διασύνδεση, ενώ, μεταξύ άλλων,   έχει αναστείλει έως το τέλος του έτους την υποβολή νέων αιτήσεων, τη χορήγηση αδειών παραγωγής,  την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης.