Μέτρα Ανάσχεσης των Υψηλών Τιμών στο Ρεύμα από την Ισπανική Κυβέρνηση

Μέτρα Ανάσχεσης των Υψηλών Τιμών στο Ρεύμα από την Ισπανική Κυβέρνηση
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 9 Σεπτεμβρίου 2021 - 12:05

Την ώρα που αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν όλους να επιδείξουν ψυχραιμία μπροστά στο φαινόμενο του άλματος των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων  και επιχειρούν να κατασιγάσουν τις ανησυχίες με τον ισχυρισμό ότι αυτή η κατάσταση στην αγορά δεν πρόκειται να διαρκέσει επι πολύ ακόμη, πολλές κυβερνήσεις κρατών-μελών της ΕΕ, αποφασίζουν η μία μετά την άλλη να πάρουν μέτρα για να συγκρατήσουν την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που έρχεται ως επακόλουθο.

Ήδη στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν προαναγγείλει σειρά μέτρων για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών στο ρεύμα, ενώ η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει πολιτική απορρόφησης μέρους των αυξήσεων στα τιμολόγιά της, μέσω της συγκράτησης των ανατιμήσεων μόνο σε επίπεδο τιμών CO2 και χωρίς να μετακυλίει το συνολικό κόστος στους καταναλωτές της.

Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, η  Ισπανία που έχει ήδη επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά προκειμένου να ανακόψει το ξέφρενο ράλι των τιμών του ρεύματος, αναμένεται να παρουσιάσει άμεσα, ένα νέο πακέτο επειγόντων μέτρων που αποσκοπούν στην ταχεία απομείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά χονδρικής.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκες δήλωσε ότι μέλη της κυβέρνησης εργάζονται σκληρά προκειμένου υλοποιήσουν τη δέσμευση που ανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσες. Σε συνέντευξη που παρεχώρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο κ. Σάντσες είπε ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να θέσει σε κίνηση μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε μια προσπάθεια να μειωθεί το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ισχύος στην Ισπανία, κατά τους θερινούς μήνες.

Όπως συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης τιμών καταναλωτού αυξήθηκε στο 3,3% τον Αύγουστο, δηλαδή, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, κυρίως εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Στη ίδια συνέντευξή του, ο κ. Σάντσες δεσμεύτηκε να μειώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος και να τους επαναφέρει στα επίπεδα του 2018, έως το τέλος του έτους που διανύουμε!

Οι δεσμεύσεις της Μαδρίτης ανακοινώνονται σε μια περίοδο δύσκολη για την κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημρίδας El Mundo, που δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, το 84,2% των Ισπανών πολιτών αισθάνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει πράξει αρκετά για να μετριάσει τον αντίκτυπο που είχε η αύξηση των τιμών της ενέργειας στα νοικοκυριά.