Η κα Γούτα θεωρεί ότι το διϋλιστήριο του μέλλοντος, πρέπει να μια εγκατάσταση με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, με άλλο ενεργειακό και ανθρακικό αποτύπωμα και εκείνο που θα παράγει, εν τέλει, «πράσινα» καύσιμα, ώστε να υποστηρίξει την καθαρή μετάβαση, κυρίως, των οδικών μεταφορών. Η κα Γούτα, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το εγχείρημα θα είναι δύσκολο και θα απαιτήσει επενδύσεις που μπορεί να φθάσουν στα 650 δισ. ευρώ έως το 2050.
Είναι όμως βέβαιη ότι για το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας, όταν υποστηρίζει πως εάν μπορούσαμε σήμερα να έχουμε στη διάθεσή μας επάρκεια πράσινων καυσίμων που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του συνόλου των οχημάτων σε κυκλοφορία, οι εκπομπές από τις οδικές μεταφορές θα μηδενίζονταν μέσα σε μια νύχτα!
Όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις της, το αργό θα αντικατασταθεί σταδιακά από νέες πρώτες ύλες, όπως βιώσιμη βιομάζα, αστικά απόβλητα, πλαστικά απορρίμματα, νερό και ανακυκλωμένο CO2 ή ακόμα και CO2 από την ατμόσφαιρα, ενώ η απαιτούμενη ενέργεια για την παραγωγική διαδικασία θα προέρχεται, μεταξύ άλλων, από ανανεώσιμες πηγές, μπλε και πράσινο υδρογόνο. «Τα νέα πράσινα καύσιμα, θα είναι υδρογονάνθρακες ανανεώσιμης και όχι ορυκτής προέλευσης» αν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο του μηδενικού, καθαρού ανθρακικού αποτυπώματος, τονίζει.
Παράλληλα έχει καθαρή άποψη για τα τεκταινόμενα στην αγορά πετρελαίου, το πώς η κρίση του κορονοϊού επηρεάζει την οικονομία, αλλά και για τις μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο των διυλιστηρίων.
Ποια είναι όμως η Λιάνα Γούτα;
Είναι Χημικός Μηχανικός του Α.Π.Θ. και εργάζεται για περισσότερα από 20 χρόνια στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Είναι Διευθύντρια International Government Affairs του Πετρελαϊκού Ομίλου στον οποίο εργάζεται και αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Πετρελαϊκών Εταιρειών (Fuels Europe). Κατά τη διάρκεια της πολυετούς της καριέρας, έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε θέματα Οργάνωσης και Διοίκησης, Διαχείρισης Αλλαγών, Ενεργειακής Πολιτικής, Σχεδιασμού Διεργασιών, Τεχνολογίας, Βιομηχανικής Ασφάλειας, Προστασίας Περιβάλλοντος. Έχει εργασθεί επίσης για μία 3ετία, ως Σύμβουλος σε θέματα Βιομηχανίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Έχει αναπτύξει, παράλληλα, μεγάλη δράση στα θέματα Γυναικείας ενδυνάμωσης και Γυναικείας Ηγεσίας, μέσα από τη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων, ομιλίες και αρθογραφία, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών της ΕΕΔΕ Μακεδονίας (Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων).
Τον Φεβρουάριο του 2010 ορίστηκε Πρόεδρος Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ διετέλεσε και Αναπληρώτρια Γραμματέας Περιβάλλοντος της ΝΔ.
Έχει, επίσης, συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε θέματα της ειδικότητάς της σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και σε θέματα Γυναικείας Ηγεσίας. Έχει αναπτύξει δημόσιο λόγο γύρω από θέματα Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας, Γυναικείας Ηγεσίας, καθώς περισσότερα από 300 άρθρα και συνεντεύξεις της έχουν δημοσιευτεί στον επιστημονικό και ειδικό τύπο,σε εφημερίδες και περιοδικά, για τα παραπάνω θέματα, αλλά και για θέματα πολιτικής επικαιρότητας, ενώ πολλές φορές έχει προσκληθεί σε συνεντεύξεις στην Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο. Αρθρογράφησε, επίσης, σε τακτική βάση στον Ελεύθερο Τύπο, στη στήλη ‘Άποψη’, σχολιάζοντας την επικαιρότητα.
Ανέπτυξε πρωτοβουλίες για την προώθηση περιβαλλοντικών και οικολογικών δράσεων (πρωτοβουλία για την διεκδίκηση της δημιουργίας δικτύου ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη, οικολογική μετακίνηση στις πόλεις και το πρώτο αυτοκίνητο βιοαιθανόλης στην Ελλάδα κλπ).
Υπήρξε προσκεκλημένη στο Διεθνές Πρόγραμμα Ηγεσίας των ΗΠΑ, International Visitors Leadership Programme (2009), με θέμα τις νέες Πράσινες Τεχνολογίες, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε μια ομάδα 10 ευρωπαίων διαμορφωτών της Ενεργειακής Πολιτικής, από 10 διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Προσκλήθηκε επίσης στο πρόγραμμα Γυναικείας Ηγεσίας των ΗΠΑ με τίτλο Invest for the Future, στα αντίστοιχα Συνέδρια σε Κωνσταντινούπολη και Ζάγκρεμπ (2011).
Ακόμη, η κα Γούτα διετέλεσε Πρόεδρος Τομέα Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών-ΤΟΓΜΕ, του τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων-ΕΕΔΕ, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) -Τμήμα Μακεδονίας, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος» και υπεύθυνη για τις Περιβαλλοντικές Δράσεις της διοργάνωσης.
Διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος και Γενική Γραμματέας και του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών. Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανίας, τμήμα Βορείου Ελλάδας. Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας, Τεχνολογίας, Υλικών, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΕ-ΤΚΜ. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» του ΕΣΠΑ. Μέλος της Ελληνικής Πλατφόρμας Υδρογόνου και αποτελεί Εκλεγμένο μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-ΤΚΜ.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Λιάνα Γούτα είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων - Downstream του ΙΕΝΕ.