Με τη δήλωση του Κώστα Σκρέκα, Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οποίος τόνισε πως η βελτιωμένη οικονομική δεσμευτική προσφορά, ύψους 733 εκατομμυρίων ευρώ του ομίλου ITALGAS SpA για την ΔΕΠΑ Υποδομών, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και αντανακλά τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας, κλείνει ένα μακρύ κεφάλαιο στα χρονικά των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα. Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός ΠΕΝ, πρόκειται για ιδιωτικοποίηση με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τους πολίτες. Η Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Σκρέκας, προσελκύει έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη

και η ΔΕΠΑ Υποδομών αποκτά έναν εξαιρετικά ισχυρό μέτοχο. «Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, αποτελεί εξασφάλιση ότι η εταιρεία θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει στις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν τα επόμενα έτη για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Πρόκειται για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσουν το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της χώρας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» κατέληξε. 

Νωρίτερα, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, προέβη στην αποσφράγιση της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η ITALGAS SpA για την από κοινού πώληση, με τα ΕΛΠΕ, του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Τη βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά που ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ απεδέχθη το ΔΣ του Ταμείου και ανακήρυξε την ιταλική εταιρεία ως Προτιμητέο Επενδυτή. Παράλληλα, και το ΔΣ των ΕΛΠΕ αποδέχθηκε, με τη σειρά του, την ανωτέρω βελτιωμένη προσφορά των Ιταλών. Σημειώνουμε ότι οι πωλητές, ήτοι το ΤΑΙΠΕΔ, κατέχει το 65% και τα ΕΛΠΕ το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών. 

Πλέον, ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να διενεργηθεί ο απαραίτητος προσυμβατικός έλεγχος, ενώ τα συμβατικά κείμενα της εμπορικής συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Όσον αφορά στο ποιος είναι ο νέος επενδυτής της ΔΕΠΑ Υποδομών, η Italgas αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο διαχειριστή δικτύων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με πάνω από 70.000 χιλιόμετρα δικτύων που εξυπηρετεί συνολικά 7,5 εκατ. τελικούς καταναλωτές, κατέχοντας μερίδιο αγοράς της τάξης του περίπου 35%. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η CDP Reti, η οποία ελέγχεται από το ιταλικό Δημόσιο, με το μειοψηφικό μερίδιο να κατέχει η κινεζική State Grid που αποτελεί στρατηγικό επενδυτή με ποσοστό 24% και στον ΑΔΜΗΕ, από το 2017. Το 2020 ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Italgas ανερχόταν σε 1,44 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη της να φθάνουν στα 403 εκατ. ευρώ.

Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδονών στην ιταλική εταιρεία χαιρέτησε και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με ανάρτησή του στο twitter.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει πως η εταιρεία ενισχύεται από ένα μεγάλο ευρωπαϊκό στρατηγικό επενδυτή, την ITALGAS και ανεβαίνει κατηγορία! «Με αποφασιστικότητα η Ενέργεια εκσυγχρονίζεται!» καταλήγει.

Mε τον πρώτο κύκλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ να έχει ολοκληρωθεί, η αγορά αναμένει τώρα τη συνέχεια με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Καθώς εκδικάζεται στο τέλος του μήνα, από το Εφετείο Αθηνών, η υπόθεση της διένεξης με την ELFE, όλα κατατείνουν στο συμπέρασμα πως η αποκρατικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης αερίου είναι πολύ πιθανό να μετατεθεί εκ νέου. Όλα εξαρτώνται από το εάν ΔΕΠΑ Εμπορίας υποχρεωθεί να καταβάλλει αποζημίωση στην ELFE, εφόσον δικαιωθεί η προσφυγή της στη δικαιοσύνη, κάτι που ενδέχεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για νέες διεκδικήσεις αποζημιώσεων και από άλλους πελάτες της ΔΕΠΑ.