Η Κίνα Απελευθερώνει στην Αγορά Πετρέλαιο από τα Αποθέματά της για να ''Ρίξει'' τις Τιμές

Η Κίνα Απελευθερώνει στην Αγορά Πετρέλαιο από τα Αποθέματά της για να Ρίξει τις Τιμές
energia.gr
Παρ, 10 Σεπτεμβρίου 2021 - 09:53

Το Πεκίνο προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, απελευθερώνοντας αργό από το στρατηγικό της απόθεμα για πρώτη φορά με ρητό στόχο τη μείωση των τιμών. Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους στην Κίνα, όχι μόνο για το πετρέλαιο αλλά και για τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, και τις ελλείψεις

ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες επαρχίες που ανάγκασαν ορισμένα εργοστάσια να μειώσουν την παραγωγή, την ώρα που ο πληθωρισμός αυξάνεται ραγδαία δημιουργώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο για το Πεκίνο.Έπειτα από αυτή την κίνηση το πετρέλαιο υποχώρησε.

Με μια καθυστερημένη ανακοίνωση την Πέμπτη, η Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων ενημέρωσε ότι η χώρα αξιοποίησε τα γιγαντιαία αποθέματα πετρελαίου της "για να μειώσει την πίεση της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών". Η Υπηρεσία δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά γνώστες του θέματος  είπαν ότι η ανακοίνωση αναφέρεται σε εκατομμύρια βαρέλια που προσέφερε η κυβέρνηση στα μέσα Ιουλίου.

Ο κινεζικός οργανισμός αποθήκευσης ανέφερε επίσης ότι μια «κανονικοποιημένη» εναλλαγή αργού πετρελαίου στα κρατικά αποθέματα είναι «ένας σημαντικός τρόπος για να διαδραματίσουν τα αποθέματα τον ρόλο τους στην εξισορρόπηση της αγοράς», υποδεικνύοντας ότι ενδέχεται να συνεχίσει να απελευθερώνει βαρέλια. Ο οργανισμός είπε ότι η διάθεση του εθνικού αποθεματικού αργού πετρελαίου στην αγορά μέσω ανοικτών δημοπρασιών «θα σταθεροποιήσει καλύτερα την προσφορά και τη ζήτηση της εγχώριας αγοράς».

Κανείς δεν απάντησε στα γραφεία Τύπου του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης ζητώντας σχόλια εκτός των κανονικών ωρών λειτουργίας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και την τελευταία δεκαετία έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο απόθεμα εμπορευμάτων. Το αποθεματικό διαφέρει από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, γνωστά ως SPR, που διατηρούνται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως μόνο κατά τη διάρκεια διακοπών εφοδιασμού και πολέμων. Ωστόσο, η Κίνα σηματοδοτεί ότι είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει το αποθεματικό της για να προσπαθήσει να επηρεάσει την αγορά.

«Είναι μια αρκετά σαφής δήλωση πρόθεσης χρήσης του SPR για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου για τα εγχώρια διυλιστήρια», δήλωσε ο Bob McNally, πρώην ανώτερος σύμβουλος πολιτικής του Λευκού Οίκου, ο οποίος τώρα διευθύνει την Rapidan Energy Group, μια εταιρεία συμβούλων στην Ουάσινγκτον.

Η δήλωση έρχεται αφού ο πληθωρισμός των εργοστασίων της Κίνας επιταχύνθηκε σε υψηλό 13 ετών και μόλις ένα μήνα αφότου ο Λευκός Οίκος ζήτησε δημόσια από το καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ να αντλήσει περισσότερο αργό εν μέσω της αύξησης των τιμών της βενζίνης στην Αμερική. Μαζί, οι ενέργειες στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον υποδηλώνουν ότι οι δύο μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο βλέπουν 70-75 δολάρια το βαρέλι ως κόκκινη γραμμή για την τιμή του πετρελαίου. Ο τυφώνας Ida εξάλειψε επίσης ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής παραγωγής αργού, επηρεάζοντας τον εφοδιασμό της κινεζικής Unipec.

Το πετρέλαιο Brent υποχώρησε έως και 1,36 δολάρια το βαρέλι στα 71,24 δολάρια στο Λονδίνο, διαγράφοντας τα προηγούμενα κέρδη. Παρόμοια ανατροπή είχε και το West Texas Intermediate.

Η Κίνα πουλάει άλλα προϊόντα από τα στρατηγικά της αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, του αλουμινίου και των σιτηρών. Στο παρελθόν, το Πεκίνο σπάνια επιβεβαίωσε τις κυκλοφορίες, οι οποίες έτειναν να φιλτράρονται στην αγορά μέσω συνομιλιών με εμπόρους. Η δημόσια κυκλοφορία θεωρείται από πολλούς ως μια προσπάθεια μεγιστοποίησης του αντίκτυπου της κίνησης.