Η αυστραλιανή Maquarie πλειοδότησε στον διαγωνισμό για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Με 2,113 δισ. ευρώ, η αυστραλιανή εταιρεία κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά για τη θυγατρική της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, που ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαγωνιστική διαδικασία 8 μηνών χωρίς καθυστερήσεις. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 9 σχήματα είχαν εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον, ενώ στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών συμμετείχαν τέσσερεις υποψήφιοι

Η προσφορά της Maquarie ανήλθε σε € 2,1 δισ για το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value), συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €0,8 δισ και παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Το αυστραλιανό fund επικράτησε των CVC Capital, KKR και του (επίσης από την Αυστραλία) First Sentier που είχαν κληθεί να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.