Διπλασιάστηκε η τιμή του και δεν αποκλείεται περαιτέρω άνοδος

Καλπάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου και αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και να είναι οι ακριβότερες των τελευταίων 13 ετών αυτό τον χειμώνα, με άμεση επίπτωση στην τσέπη του καταναλωτή διεθνώς. Οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσιάζουν μέχρι στιγμής φέτος άνοδο 99%, με τους αναλυτές της Goldman Sachs να μην αποκλείουν περαιτέρω διπλασιασμό των τιμών. Η άνοδος στις τιμές αποδίδεται στον συνδυασμό ανησυχιών για την προσφορά και την αύξηση της ζήτησης.

Πάνω 5 δολάρια

Στην προθεσμιακή αγορά το συμβόλαιο Οκτωβρίου για το φυσικό αέριο αυξήθηκε πάνω από τα 5 δολάρια το ένα εκατομμύριο βρετανικών μονάδων θερμότητας (mmBtus) για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2014. Το φυσικό αέριο δεν είναι σημαντικό μόνο στον ηλεκτρισμό και στη θέρμανση, αλλά χρησιμοποιείται και σε τομείς όπως η επεξεργασία χημικών, λιπασμάτων, χαρτιού και γυαλιού.

«Δεν είχαμε στενότητα προσφοράς στο φυσικό αέριο επί χρόνια. Βλέπουμε να μειώνεται φέτος», επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ του CNBC o John Kilduff από την εταιρεία Again Capital.

Οι τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζονται από τη χαμηλότερη προσφορά και την αυξανόμενη ζήτηση.

Οι τιμές παρουσίασαν άνοδο αρχικά λόγω της πρωτοφανούς χρήσης κλιματισμού εξαιτίας της υψηλής ζέστης στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά. Αυτό είχε αποτέλεσμα να αποθηκευτεί λιγότερο φυσικό αέριο για τους χειμερινούς μήνες.

Για τον χειμώνα

Αν στην εξέλιξη αυτή προστεθεί το ενδεχόμενο βαρύτερου από το συνηθισμένο χειμώνα, τότε οι τιμές θα εκτιναχτούν. «Οποιαδήποτε απόκλιση από τον μέσο όρο πιθανότατα θα πυροδοτήσει μία άνοδο των τιμών, με το αέριο πάνω από τα 10 δολάρια ανά mmBtu», αναφέρουν σε υπόμνημά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs. Τελευταία φορά που οι τιμές βρέθηκαν στο υψηλό αυτό επίπεδο ήταν το 2008.

Ο Kilduff επισημαίνει πως το φυσικό αέριο είναι στενά συνδεδεμένο με την οικονομία και για μακρά περίοδο οι τιμές δεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο. Τώρα οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας πληρώνουν περισσότερα και κατ’ επέκταση και οι καταναλωτές. «Μπορεί εύκολα να δείτε το αέριο να φθάνει στα 6 δολ. Και να το δείτε ακόμη και στα 8 με 10 δολ.», λέει.

Η ανοδική τάση στις τιμές του αερίου είναι διεθνής και εφόσον οι ΗΠΑ είναι εξαγωγική χώρα, οι τιμές στη Βόρεια Αμερική επηρεάζονται περισσότερο από τις τιμές σε άλλες αγορές.

Αύξηση της ζήτησης

«Το είδαμε καθ’ όλη τη διάρκεια όλης της προηγούμενης χρονιάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είδαμε τις τιμές του φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο στα 2 δολ. Ήταν 2 δολ. εδώ στις ΗΠΑ, 2 δολ. στην Ευρώπη και 2 δολ. στην Ασία», επισημαίνει μιλώντας στο CNBC, ο Jack Fusco, διευθύνων σύμβουλος στην Cheniere Energy. «Καθώς οι οικονομίες άρχιζαν να ανακάμπτουν και οι χώρες και οι εταιρείες διεθνώς αποφάσισαν ότι το φυσικό αέριο ήταν το καύσιμο επιλογής για τη διάδοση της καθαρής ενέργειας, η ζήτηση εκτινάχτηκε».

Ο Fusco αναφέρει πως το ίδιο αέριο που έχει 5 δολ. στις ΗΠΑ, έχει τώρα 20 δολ. και πλέον στην Ευρώπη και την Ασία. Επισημαίνει ακόμη πως η εταιρεία του, η οποία εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, έχει πουλήσει το 90% της παραγωγής της για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Πλήγμα από τον Άιντα

Η αμερικανική βιομηχανία έχει τώρα πληγεί από την χαμηλότερη παραγωγή εξαιτίας του τυφώνα Άιντα, με το 77,3% της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού να έχει σταματήσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διοίκησης Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), το επίπεδο αποθήκευσης αερίου στις ΗΠΑ είναι 7,4% κάτω από τον μέσο όρο των πέντε ετών και 16,8% κάτω από τα περσινά επίπεδα τέτοια εποχή.«Παρακολουθώ την κατάσταση όσον αφορά το φυσικό αέριο. Τα επίπεδα αποθήκευσης είναι αυτή τη στιγμή κάτω από τα ιστορικά δεδομένα», αναφέρει στο CNBC, ο Leon Cooperman, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Omega Family Office. Οι τιμές του φυσικού αερίου «αστράφτουν» καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει για μεγαλύτερη εξάρτηση από την ανανεώσιμη ενέργεια στην αγορά ηλεκτρισμού.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε πρόσφατα η ηλιακή ενέργεια να φθάσει σχεδόν στο μισό του ηλεκτρικού δικτύου από το 2050. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 3% της προσφοράς ενέργειας.

Το φυσικό αέριο πιθανότατα θα παραμείνει σημαντικό καύσιμο και για τα επόμενα χρόνια. Η EIA στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της ανέφερε πως το φυσικό αέριο μπορεί να παράσχει το 35% της παραγωγής ενέργειας το 2021 και το 34% το 2022. Η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει πως η μέση τιμή για το φυσικό αέριο φέτος θα κυμανθεί στα 4,69 δολ. ανά mmBtus.

Η ΕΙΑ προβλέπει πως το μερίδιο του φυσικού αερίου ως καυσίμου παραγωγής θα μειωθεί από την επόμενη χρονιά λόγω της αναμενόμενης αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και του άνθρακα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")