«Όμως, η δική μας προσέγγιση είναι διαφορετική. Έχουμε και εμείς ελεύθερη τιμολόγηση, αλλά η τιμή συνδέεται με την τιμή του πετρελαίου. Κανείς δεν την ρυθμίζει, η αγορά είναι ο ρυθμιστής, όμως διακυμαίνεται πολύ λιγότερο. Με βάση τα μακροχρόνια συμβόλαια και με βάση το βασικό μας αξίωμα, η Gazprom δεν πωλεί αέριο σε τέτοιες τιμές και όποιοι ολοκλήρωσαν μακροχρόνια συμβόλαια μαζί μας τώρα τρίβουν τα χέρια τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα πλήρωναν 650 δολάρια! Στην Γερμανία πωλούμε αέριο προς 220 δολάρια και αυτή η τιμή είναι βέβαιο ότοι θα αυξηθεί, έστω και ήπια», ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Την ώρα που ο Πούτιν επιδαψιλεύει τα εύσημα στην πολιτική της Gazprom στο θέμα, στην Ευρώπη η κατάσταση για το χειμώνα προμηνύεται ζοφερή, καθότι οι παραδόσεις αμερικανικού LNG δεν μπορούν να αυξηθούν περαιτέρω, όπως προειδοποίησε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπεύθυνος για την ενεργειακή ασφάλεια.
«Ολοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και αυτό το σκέφτομαι προσωπικά, περισσότερο απ' όσο βλέπω να το σκέπτονται στην ίδια την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου Bloomberg, η ανησυχία του αμερικανού αξιωματούχου έγκειται στο γεγονός ότι οι αποθήκες φ. αερίου στην Ευρώπη είναι μισογεμάτες και κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, η Ρωσία παίζει τα γεωπολιτικά παιγχνίδια της και οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας του ίδιου υπουργείου, Κερτ Ντόνελι, υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πόρων των ΗΠΑ μιλώντας σήμερα, στο πλαίσιο του υβριδικού 5ου Southeast Europe Energy Forum, που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στην εντατική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, αλλά και στον ρόλο της χώρας μας, ως οδηγός στην προσπάθεια για τον περιφερειακό ενεργειακό μετασχηματισμό και τη συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη.
Ο κ. Ντόνελι ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την ενεργειακή ασφάλεια ως ύψιστο ζήτημα εθνικής ασφάλειας και γι' αυτό, τόνισε, η πολιτική του Λευκού Οίκου επικεντρώνεται στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής προμήθειας και προάγει την ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών.
Όπως είπε, η ΝΑΕυρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας μετασχηματιστικής αλλαγής στον ενεργειακό τομέα, αφού έφτασε η ώρα να αναληφθεί δράση για την απανθρακοποίηση των οικονομικών της περιοχής και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επικροτούν τα σχέδια επίσπευσης της πολιτικής για απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας το 2025.
Δεν παρέλειψε να μνημονεύσει το ρόλο της Ρωσίας και του ενεργειακού βραχίονά της, Gazprom στα Βαλκάνια και ευρύτερα στην Ευρώπη, λέγοντας πως «η Gazprom εξακολουθεί να κρατάει το σπαθί πάνω από τον λαιμό πολλών χωρών στην περιοχή» και τόνισε πως για λόγους ασφάλειας της περιοχής, το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι να κοπεί το σχοινί με τη Gazprom, κάτι που μπορεί να ξεκινήσει με τον αγωγό "TurkStream ΙΙ"» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, προειδοποίησε πως η στροφή «πράσινο» φυσικό αέριο απαιτεί σύνεση και τούτο επειδή μπορεί να παγιδεύσει τις οικονομίες στην κατανάλωση φυσικού αερίου για αρκετές δεκαετίες στο μέλλον.