Το Άλμα τιμών των Φ/Β Πάνελ Διακυβεύει την Πορεία στην Ενεργειακή Μετάβαση

Το Άλμα τιμών των Φ/Β Πάνελ Διακυβεύει την Πορεία στην Ενεργειακή Μετάβαση
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 14 Σεπτεμβρίου 2021 - 16:12

Οι ολοένα και αυξανόμενες τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ απειλούν να φρενάρουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια, που είναι απολύτως αναγκαίo για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, όπως τεκμαίρει έκθεση που εκπόνησε η Rystad Energy. Oι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 16% σαπό την αρχή του έτους που διανύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στο αυξημένο κόστος των πρώτων υλών, της πολυσιλικόνης και του αργύρου. Οι αυξήσεις έχουν κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο λόγω των ελλείψεων που εξώθησαν τις τιμές των πρώτων υλών στα ύψη. 

Οι υψηλότερες τιμές αναμένεται να περιορίσουν το ρυθμό αύξησης της ζήτησης κατά τα επόμενα έτη και είναι πιθανό να εμποδίσουν τους προμηθευτές να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητά τους. Η βιομηχανία είναι σε θέση να κατασκευάζει ετησίως ηλιακά πάνελ συνολικής ισχύος 330 γιγαβάτ, όμως ο όγκος αυτός θα πρέπει να αυξηθεί σε τουλάχιστον 1.200 γιγαβάτ, έως το 2035, προκειμένου να μπορέσει ο πλανήτης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Με την παραγωγική δυναμικότητα όμως να έχουν περιοριστεί στο 58% των επιπέδων του 2020, οι κατασκευστές δεν έχουν και πολλά κίνητρα αυτή τη στιγμή για να κατασκευάζουν νέα εργοστάσια. 

«Η αγορά ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγική ικανότηά της και να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το υψηλό κόστος έτσι ώστε να συμβάλει στο να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, καθώς οι κατασκευαστές βλέπουν τώρα την χρήση των ηλιακών πάνελ να μειώνεται, λόγω του αυξημένου κόστους αλλά και της Covid-19, σε μία αλληλουχία γεγονότων που θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις επενδύσεις που απαιτούνται για την τόνωση της παραγωγικής δυναμικότητας», αναφέρει η έκθεση της Rystad. 

H βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας συγκαταλέγεται στους κλάδους που δέχτηκαν το μεγαλύτερο βάρος από τη ραγδαία άνοδο των τιμών στην ενέργεια. Σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας και την Wood Mackenzie, οι τιμές της ηλιακής ενέργειας αυξήθηκαν τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση στο β' τρίμηνο. Είναι δε η πρώτη φορά που το οικιακό και το εμπορικό κόστος της ηλιακής ενέργειας συμβαδίζουν από τότε που η Wood Mackenzie ξεκίνησε να παρακολουθεί τις τιμές, το 2014. 

Όπως συμπεραίνει και η Rystad Energy, έτσι και η Wood Mackenzie θεωρεί ότι οι πιέσεις στο κόστος προήλθαν από την άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες, όπως ο χάλυβας και το αλουμινίο, αλλά και από τα αυξημένα κόστη αποστολής, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επιπτώσεων να εκτιμάται ότι θα γίνει αισθητό από το 2022.

Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη ηλιακής ισχύος 5,7 GW από τις ΗΠΑ την ίδια περίοδο, που σηματοδοτεί άλμα 45% από το 2020 σημαίνει ότι ο κλάδος συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρή τριμηνιαία ανάπτυξη.