Υπάρχουν ορισμένοι τύποι σε αυτή τη χώρα, που επικρίνονται ότι ανήκουν σε μια ομάδα "κωμικοτραγικών νοσταλγών" του παρελθόντος επειδή συνεχίζουν να  θεωρούν ότι είναι απαραίτητες οι λιγνιτικές μονάδες, ακόμη και σε αυτή την αρνητική για τα ορυκτά καύσιμα συγκυρία. Γιατί το κάνουν, όμως Η απάντηση είναι εύκολη: Ρωτήστε τους Γερμανούς, τους Τσέχους και τους Πολωνούς! Γερμανία, 2038, Τσεχία, 2040, Πολωνία 2050. 

Αν αναρωτιέστε κι εσείς, τί σημαίνουν αυτές οι χρονολογίες είναι πολύ απλό: Τα έτη κατά τα οποία θα πάψουν αυτές οι χώρες να καίνε άνθρακα και λιγνίτη για να παράγουν ρεύμα. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτές που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν βρώμικα ορυκτά για ηλεκτροπαραγωγή.

Η Σερβία, για παράδειγμα, έχει ανακοινώσει από τα πλέον επίσημα χείλη, ήτοι του προέδρου της, ότι θα απολιγνιτοποιήσει όταν θα δεήσει να το κάνει και η Πολωνία… Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τελικά, συγνώμη, αλλά στο energia.gr, δεν αντιλαμβανόμαστε τί σόι διακήρυξη είναι αυτή που επαναλαμβάνουν οι μεγάλοι εγκέφαλοι των Βρυξελλών, δηλαδή, ότι φιλοδοξούν να καταστήσουν την Ευρώπη, την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον πλανήτη, έως το 2050;

Πώς θα εξαλείψει, όμως, το ανθρακικό αποτύπωμά της η Ευρώπη σε 29 χρόνια από σήμερα, όταν σημαντικές χώρες της ηπείρου θα εξακολουθουν να εκπέμπουν ρύπους; Ή μήπως ο άνθρακας και ο λιγνίτης χωρών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε., όπως η Τουρκία, θα απαγορεύεται να χρησιμοποιεί το...F.I.R της Ευρώπης και επομένως δεν θα μολύνει τον πεντακάθαρο ουρανό των χωρών-μελών της.

*Ολόκληρο το κείμενο στη στήλη "Σχόλιο", εδώ