Από τη μια πλευρά, η γνωστοποίηση από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για στήριξη των δήμων και των περιφερειών με 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να ιδρύσουν ενεργειακές κοινότητες και από την άλλη πλευρά το νέο τοπίο που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση έχουν δώσει ώθηση στην ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων. Την προηγούμενη εβδομάδα

γνωστοποιήθηκε η ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών, που θα συμβάλει σύμφωνα με τους δήμους στην επίτευξη των στόχων για μηδενικούς ρύπους, μείωση των λογαριασμών ενέργειας και τη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Ο Δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, σε δηλώσεις του τόνισε πως με την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας «καθορίζεται η προοπτική της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες και από αυτόν τον σχεδιασμό δε μπορεί να λείπουν οι τοπικές κοινωνίες. Με την ενεργειακή κοινότητα που ιδρύσαμε με τον Δήμο Πρεσπών σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τους χρηματοδοτικούς πόρους της επόμενης περιόδου, ώστε μέσω της μείωσης των δαπανών για τις ενεργειακές ανάγκες των Δήμων, να μπορέσουμε να παρέχουμε στους δημότες μας υπηρεσίες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής αξιοποιώντας τις καθαρές μορφές ενέργειας». Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, ανέφερε πως στόχος της ενεργειακής κοινότητας είναι να μειωθούν «τα ενεργειακά κόστη του Δήμου και να επιστρέψουμε στους πολίτες το όφελος αυτό μέσα από καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες και έργα καθώς και στήριξη στους αδύναμους, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουμε να εξελίξουμε την Πρέσπα σε κόμβο αειφόρου μετακίνησης για όσους επισκέπτονται την περιοχή και εν τέλει πρότυπο ενεργειακής μετάβασης για μικρό Δήμο της υπαίθρου».

Παράλληλα, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο για την ενεργειακή κοινότητα Ιωαννίνων, καθώς «κλείδωσαν» οι δημοτικές εκτάσεις και τα ακίνητα που θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή κοινότητα. Βρίσκονται στις περιοχές της Αμπελιάς, της Καστρίτσας, της Μπάφρας και της Πεδινής.

Τέλος, 28 ΤΟΕΒ από τους 39 της Δυτικής Μακεδονίας συμφώνησαν πρόσφατα στην ίδρυση της πρώτης ενεργειακής κοινότητας ΤΟΕΒ στη χώρα, με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδη να κάνει λόγο για προσπάθεια αρκετών μηνών προκειμένου να ενεργοποιηθούν αδρανοποιημένοι ΤΟΕΒ και να ενημερωθούν παραγωγοί. Ο κ. Κασαπίδης χαρακτήρισε τις ενεργειακές κοινότητες ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την περιφέρεια με σκοπό το «πρασίνισμα» της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Σκοπός της περιφέρειας σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση είναι να «επιδιωχθεί ένα ευρύ πλέγμα ενεργειών, δράσεων και κυρίως επενδύσεων «πράσινης» ανάπτυξης. Στόχος είναι μια συνολική αναδιάρθρωση του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας, μέσα στο οποίο εντάσσεται και το ζήτημα της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών φορέων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών».