Reuters: Centrica, Nestle, Swatch Μεταξύ Εταιρειών που Κινδυνεύουν Από την Κλιματική Αλλαγή

Reuters: Centrica, Nestle, Swatch Μεταξύ Εταιρειών που Κινδυνεύουν Από την Κλιματική Αλλαγή
energia.gr
Πεμ, 23 Σεπτεμβρίου 2021 - 14:32

Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες Centrica και Galp, ο όμιλος τροφίμων Nestle και η εταιρεία κατασκευής ρολογιών Swatch συγκαταλέγονται στις 50 εταιρείες σε όλο τον κόσμο που είναι πολύ εκτεθειμένες σε φυσικούς κλιματικούς κινδύνους, όπως ανέφεραν επενδυτές με χαρτοφυλάκια συνολικού ύψους 10 τρις δολ. σήμερα, Πέμπτη

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, Institutial Investors Group On Climate Change (IIGCC) θεωρεί ότι oι εταιρείες, που ασχολούνται με την παραγωγή ενέργειας και μεταλλείων, τροφίμων, φαρμάκων ή τεχνολογίας ή μεταφορών και υπηρεσιών κοινής ωφελείας, είναι πιο εκτεθειμένες σε ζητήματα όπως πλημμύρες σε σχέση με άλλες εταιρείες στον τομέα και την περιοχή τους.

Σε μια επιστολή προς τις ευρωπαϊκές, ασιατικές και αμερικανικές εταιρείες που απέστειλαν περισσότερα από 50 μέλη του IIGCC, οι επενδυτές ζήτησαν από τις εταιρείες να εντοπίσουν σωστά και να ανταποκριθούν σε γεγονότα όπως πλημμύρες, ξηρασίες και έντονη ζέστη. Το IIGCC δημοσίευσε επίσης ένα σύνολο προϋποθέσεων για όλες τις εταιρείες σχετικά με την ανθεκτικότητά τους στους φυσικούς κινδύνους από την αλλαγή του κλίματος, συμπεριλαμβανομένων της εξέτασης σεναρίων και της αναφοράς έναντι μιας σειράς μετρήσεων κινδύνου. Οι εταιρείες δέχθηκαν πίεση από ακτιβιστές και επενδυτές για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, με τη Shell να σχεδιάζει να ασκήσει έφεση σε μια απόφαση -ορόσημο για το θέμα.

Ωστόσο, οι φυσικοί κίνδυνοι για μια επιχείρηση μπορούν να αγνοηθούν, δήλωσε η Marion Maloney, επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων και διακυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό ταμείο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Βρετανίας. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο μέρη στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή - συχνά το στοιχείο των φυσικών κινδύνων είναι ο ‘φτωχός συγγενής’ που δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή», είπε. «Θέλω κάθε εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό μου να εξετάζει αυτές τις προσδοκίες».

Άλλοι επενδυτές που υπέγραψαν την επιστολή ήταν οι AustralianSuper, Impax Asset Management και Lombard Odier. Παρουσίαση διαφανειών. Η Centrica, στην οποία ανήκει η British Gas, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας στη Βρετανία, δήλωσε ότι «αξιολογεί τόσο τους φυσικούς όσο και τους μεταβατικούς κινδύνους και τις ευκαιρίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε σε διάφορα σενάρια για το κλίμα» και «αυξάνουμε τις ανακοινώσεις μας σχετικά με τα αποτελέσματα από την ανάλυση σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές ».

Η ελβετική Nestle ανέφερε ότι «ήδη προχωρά σε ανάλυση σεναρίων για την εκτίμηση των φυσικών επιπτώσεων στην αλυσίδα αξίας μας σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα», προσθέτοντας ότι «θα παρέχουμε κατευθύνσεις για τις ενέργειες άμβλυνσης και προσαρμογής σχετικά με τις πηγές πρώτων υλών και τα λειτουργικά μας αποτυπώματα».

Η πορτογαλική Galp Energia δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να ηγηθεί των προσπαθειών για ποιότητα, ακρίβεια και διαφάνεια των πληροφοριών που παρέχει στους επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους. «Φέτος, ολοκληρώσαμε επίσης μια αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων και ευκαιριών, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών και της μετάβασης, που μπορεί να επηρεάσουν το προβλεπόμενο χαρτοφυλάκιο του Galp έως το 2025, το 2030 και το 2050», πρόσθεσε ο Galp.

Ωστόσο, η ελβετική Swatch αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του IIGCC.

Η επενδυτική πρωτοβουλία έρχεται ενόψει του επόμενου γύρου των διεθνών συνομιλιών για το κλίμα στη Σκωτία τον Νοέμβριο, όπου οι κυβερνήσεις καλούνται να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Προηγήθηκε η δημοσίευση μιας έκθεσης-ορόσημο για το κλίμα εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών τον Αύγουστο, που προειδοποιούσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κινδυνεύει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Οι εταιρείες προσδιορίστηκαν με βάση την έρευνα του IIGCC και της εταιρείας δεδομένων κλιματικών κινδύνων Four Twenty Seven.