Οι Χώρες Ετοιμάζονται για Δύσκολο Χειμώνα- Αργεί η Αποκλιμάκωση στις Τιμές Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρισμού

Οι Χώρες Ετοιμάζονται για Δύσκολο Χειμώνα- Αργεί η Αποκλιμάκωση στις Τιμές Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρισμού
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 24 Σεπτεμβρίου 2021 - 08:40

Με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού θα συνεχιστούν, οι χώρες προετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα και ετοιμάζονται να στηρίξουν τους καταναλωτές. Στην Αγγλία, η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ασκώντας πίεση στους προμηθευτές, οι οποίοι τυπικά έχουν συμβάσεις χαμηλότερης τιμής, καθώς και τυποποιημένα τιμολόγια με τους καταναλωτές. Πάνω από 22 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο φυσικού αερίου

Το 2020, το 38% της παροχής φυσικού αερίου της Αγγλίας χρησιμοποιήθηκε για οικιακή θέρμανση και το 29% για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε οποιαδήποτε επίδραση απότομων αυξήσεων των τιμών θα έχει αρνητικές συνέπειες. Εκατομμύρια νοικοκυριά θα μπορούσαν να δουν τους λογαριασμούς ενέργειας να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 139 λίρες το χρόνο. Μάλιστα στην Αγγλία, αυτή την περίοδο διεξάγονται συνομιλίες με την ρυθμιστική αρχή Ofgem για το αν θα πρέπει να αυξηθεί ή όχι το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, δήλωσε χθες ο υφυπουργός επιχειρήσεων Πολ Σκάλι. Στη Γαλλία, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, η γαλλική οργάνωση καταναλωτών UFC-Que Choisir προειδοποίησε ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 10% το νέο έτος. Σύμφωνα με την UFC-Que Choisir, το μέσο νοικοκυριό που χρησιμοποιεί θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα θα επιβαρυνθεί κατά 150 ευρώ περισσότερο σε σχέση με πέρσι, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει επιχορήγηση 100 ευρώ για να βοηθήσει τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας. Στην Ιταλία, ο υπουργός  Roberto Cingolani, έχει ήδη προειδοποιήσει τους Ιταλούς να αναμένουν αύξηση των λογαριασμών τους κατά 40% τους επόμενους μήνες. Σε απάντηση των αυξανόμενων τιμών, οι κυβερνήσεις αρκετών χωρών της Ευρώπης σκέφτονται να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τη χειμερινή περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό αναλυτές προειδοποιούν ήδη ότι η κρίση, η οποία επιδεινώνεται από ένα μείγμα διαρθρωτικών προβλημάτων, θα παραταθεί και τα χειρότερα μπορεί να έρθουν. Ενδιαφέρον στοιχείο το γεγονός η Ευρώπη εισέρχεται στη χειμερινή περίοδο με αποθηκευμένο φυσικό αέριο στο 70-75% της πλήρους δυναμικότητάς της, που είναι κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών. Αν συνυπολογιστεί η αβεβαιότητα σχετικά με τον εφοδιασμό από τη Ρωσία, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2, τότε επιβεβαιώνεται η εκτίμηση για ένα δύσκολο χειμώνα για την Ευρώπη. Να σημειωθεί πως το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% των αναγκών των ευρωπαϊκών χωρών.