Με τη φράση «το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ήρθε για να μείνει», την οποία διατύπωσε στη Βουλή, ως απάντηση σε επερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σφράγισε την υπόθεση της επιδότησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας από πλευράς κυβέρνησης. Έτσι, το αμέσως προσεχές 

διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή, σχετική νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΝ που θα επιτρέπει την επιδότηση των λογαριασμών στη Χαμηλή Τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), μέσω του ειδικού αυτού Ταμείου στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να ελαφρύνει το κόστος της ενέργειας από τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, φέτος στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα κατευθυνθούν 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή, 50 εκατ. περισσότερα από όσα είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Από αυτά τα χρήματα που θα προέλθουν, τόσο από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων, και άλλων περιβαλλοντικών τελών, καθώς επίσης αλλά και από τον προϋπολογισμό, θα γίνει η επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος.

Ο Υπουργός ΠΕΝ χαρακτήρισε το Ταμείο ως ένα μόνιμο αποσβεστικό μηχανισμό με τον οποίο η μείωση του κόστους του ρεύματος για τους καταναλωτές της Χαμηλής Τάσης μπορεί να φθάσει και στο 50%. Όπως είπε, η εξαγγελθείσα επιδότηση των 3 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα και με δεδομένο ότι η ΔΕΗ την πωλούσε προς 11 λεπτά, πριν από την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, συνιστά έκπτωση που αγγίζει το 30%. Καθώς λοιπόν, η ΔΕΗ θα απορροφήσει, πλέον, αυτά τα 3 λεπτά, η συνολική ελάφρυνση από τις ανατιμήσεις θα πλησιάσει στο 50%. Ο κ. Σκρέκας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο ίδιο μήκος κύματος με την ΔΕΗ θα κινηθούν σύντομα και οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρισμού.

Πρόσθεσε δε, πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα θέμα με τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, καθώς όπως ανέφερε, 600 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες ρύπων θα κατευθυνθούν σε αυτόν, σε σύγκριση με τα 480 εκατ. ευρώ το 2020. Παράλληλα, τόνισε, άλλα 110 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν, στο πλαίσιο του μηχανισμού αντιστάθμισηςμ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, από 80 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, ενώ άλλα 60 εκατ. θα διοχετευθούν στους λιγνιτικούς δήμους, στο πλαίσιο του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης.

Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν σταματούν εδώ. Όπως ανέφερε στην παρέμβασή του στην Βουλή, ο κ. Σκρέκας, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα κατατεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν το σχέδιο του υπουργείου  για τις διμερείς συμβάσεις πράσινης ενέργειας (PPAs) ανάμεσα σε βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρισμού και διαχειριστές μονάδων παραγωγής από ΑΠΕ.

Ο Mηχανισμός, που υπέχει θέση κρατικής στήριξης θα είναι δεκαερούς διάρκειας και θα περιλαμβάνει κρατική εγγύηση προκειμένου να είναι εφικτή η χρηματοδότηση των PPAs από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και επιδότηση που θα καλύπτει το κόστος εξομάλυνσης που θα προκύψει και ο οποίος  θα διασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές καθαρής ενέργειας για τα επόμενη δεκαετία στις ενεργοβόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της παραγωγικής βάσης στη χώρα.