Η εκπλήρωση ενός τέτοιου στόχου μέσα σε μια δεκαετία κρίνεται από τα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελών, ζωτικής σημασίας καθώς η ενωμένη Ευρώπη θέλει να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο, έως το 2050. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να επιτευχθούν στο ακέραιο οι πολιτικές που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Ένα μήνα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει πως σκοπεύει να εγκρίνει τα «προσωρινά μέτρα» που έχουν ανακοινώσει αρκετές χώρες -μέλη της ΕΕ ώστε να προστατεύσουν τους πολίτες-καταναλωτές από την αλματώδη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και συνακόλουθα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς, όμως να παραιτείται από το στόχο που έχει θέσει, δηλαδή, να περιορίσει μακροπρόθεσμα την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.
Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και η επακόλουθη ραγδαία αύξηση του κόστους των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος στην Ευρώπη, καταδεικνύει ότι χρειάζεται να βάλουμε τέλος στην εξάρτησή μας από τα ξένα ορυκτά καύσιμα, το συντομότερο δυνατόν, είπε πρόσφατα η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.
Είναι φυσικό και επόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη των τιμών του ρεύματος και να ανησυχεί για τις ολοένα και αυξανόμενες αντιδράσεις πολιτών, βιομηχανικών επιχειρήσεων και τμήματος του πολιτικού κόσμου στο φαινόμενο της διαταραχής στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φ. αερίου.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας διατηρεί την ψυχραιμία της όταν δηλώνει: «Η υψηλή τιμή του αερίου καθοδηγείται κυρίως από την παγκόσμια ζήτηση», ενώ δικαιολογεί το γεγονός πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιδράσει, έως στιγμής, κατά μόνας επειδή, για την ίδια, τα κοινωνικά μέτρα για τη στήριξη των ευαίσθητων ομάδων σε κάθε χώρα, σχεδιάζονται αναλόγως των εκάστοτε αναγκών, όπως λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως υπάρχουν εργαλεία στα οποία μπορούν να προσφύγουν αμέσως οι χώρες για να μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Η κα Σίμσον εκτιμά ότι υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που μπορούν να συμβάλουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για τον τερματισμό αυτού του είδους των διαταραχών, όπως είναι ο περιορισμός της εξάρτησης από το αέριο και τον άνθρακα. «Οι ΑΠΕ παράγουν ηλεκτρική ενέργεια στην καλύτερη τιμή, αυτή την περίοδο. Άρα οι επενδύσεις σε ανανεώσιμα έργα θα σταθεροποιήσουν τις τιμές στο μέλλον», προσθέτει.
Ποια είναι όμως η Εσθονή πολιτικός η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί τα καίρια θέματα που αφορούν στον ενεργειακό τομέα της Ε.Ε. σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους μετά το τέλος της δημοσιονομικής κρίσης;
Η Κάντρι Σίμσον διορίστηκε Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας στην Κομισιόν της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, την 1η Δεκεμβρίου του 2019 και έκτοτε προωθεί με σταθερότητα την πολιτική της Ε.Ε. για την ταχύτερη υιοθέτηση των καθαρών πηγών ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από το 2016 έως το 2019 η κα Σίμσον υπήρξε Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, Υποδομών και Επικοινωνιών στην πρώτη κυβέρνηση του Γιούρι Ράτας στην Εσθονία, ενώ από το 2009 έως το 2016, ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κεντρώου Κόμματος στο Κοινοβούλιο της χώρας της.