Η Jeep παρουσίασε το Grand Cherokee 4xe, την πρώτη plug-in υβριδική έκδοση του best-seller SUV της αυτοκινητοβιομηχανίας. Είναι το δεύτερο όχημα Jeep που διαθέτει και ηλεκτροκινητήρα, μετά το υβριδικό Wrangler 4xe 2021 που κυκλοφόρησε πέρυσι. Η Jeep ανακοίνωσε επίσης μια off-road έκδοση του Grand Cherokee, το Trailhawk, η οποία έρχεται επίσης με υβριδικό κινητήρα.

Η Jeep δεν ανακοινώνει μια καθαρά ηλεκτρική έκδοση του Grand Cherokee, ούτε πουλά ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κυκλοφορήσει εκδόσεις "μηδενικών εκπομπών" όλων των οχημάτων της έως το 2025, μαζί με εκδόσεις plug-hybrid.

Το Grand Cherokee 4xe εκτιμάται ότι θα έχει 25 μίλια ηλεκτρικής αυτονομίας, μέχρι να αναλάβει την κίνηση του ο κινητήρας βενζίνης που διαθέτει, με συνολική εμβέλεια 708 χλμ. Η Jeep λέει ότι το plug-in υβριδικό σύστημα πρόωσης περιλαμβάνει δύο ηλεκτροκινητήρες, μια μπαταρία 400volt, έναν υπερτροφοδοτούμενο 2.0 λίτρων, τετρακύλινδρο κινητήρα και αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων. Συνολικά, το σύστημα 4xe αποδίδει 375 ίππους (280 kW) και 470 χιλιογραμμόμετρα (637 Nm) ροπής.

Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία προγράμματα ώστε να ταιριάζει καλύτερα στην οδηγική τους επιθυμία. Υπάρχουν τρεις επιλογές: Υβριδική, η οποία συνδυάζει τη ροπή από τον ηλεκτροκινητήρα και τον κινητήρα εσωτερικής καυσης. Ηλεκτρική, η οποία λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια μηδενικών εκπομπών μέχρι να εξαντληθεί η μπαταρία. και το eSave, το οποίο δίνει προτεραιότητα στον κινητήρα, εξοικονομώντας τη φόρτιση της μπαταρίας για μεταγενέστερη χρήση.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να παρακολουθούν το υβριδικό σύστημα μέσω της οθόνης infotainment, καθώς και την ισχύ που δημιουργείται από το αναγεννητικό φρενάρισμα. Το Regen μπορεί να προσαρμοστεί για ελάχιστα και μέγιστα επίπεδα για να ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο οδήγησης και στην ισχύ που δημιουργεί. Οι οδηγοί μπορούν επίσης να προγραμματίσουν χρόνους φόρτισης για να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και να δουν το ιστορικό οδήγησής τους με λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση ηλεκτρικού και βενζίνης.

Το σύστημα 4xe του Grand Cherokee περιλαμβάνει επίσης και ένα σύστημα που ονομάζεται Ενσωματωμένη Μονάδα Διπλής Φόρτισης (ICDM) που συνδυάζει φορτιστή μπαταρίας και μετατροπέα DC/DC σε μία μόνο μονάδα και μονάδα μετατροπέα ισχύος (PIM) που έχει μικρό μέγεθος. Αυτά τοποθετούνται κάτω από το όχημα και προστατεύονται με ατσάλινες ασπίδες.

Τέλος ένα Jeep όπως και το Jeep's προορίζεται να βγει εκτός δρόμου και ως εκ τούτου, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα ηλεκτρονικά του είναι σωστά σφραγισμένα και αδιάβροχα.Η Jeep λέει ότι το Grand Cherokee 4xe μπορεί να κινηθεί σε νερό βάθους έως και 24 ίντσες.

Η εμβληματική αμερικανική μάρκα, άργησε να υιοθετήσει την τεχνολογία των ηλεκτρικών οχημάτων σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Το αν το νέο Grand Cherokee μπορεί να βοηθήσει την Jeep να ανεβάσει ρυθμούς, μένει να το δούμε.