ΕΒΙΚΕΝ-Κοντολέων: Χρειάζεται Αποτελεσματική Προθεσμιακή Αγορά – Υπάρχουν Χαρακτηριστικά Ολιγοπωλίου

ΕΒΙΚΕΝ-Κοντολέων: Χρειάζεται Αποτελεσματική Προθεσμιακή Αγορά – Υπάρχουν Χαρακτηριστικά Ολιγοπωλίου
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 1 Οκτωβρίου 2021 - 08:23

Όπως γνωστοποιήθηκε από πλευράς ΡΑΕ, πρόθεσή της είναι καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους προμηθευτές ενέργειας προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή σε σχέση με τα τιμολόγια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν στην αγορά, τα δομικά προβλήματα και τα χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου που αποκτά η αγορά. Όπως επισημαίνει στο Energia.gr ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων «είναι δομικά τα προβλήματα στην αγορά, ήρθε η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και μεγέθυνε το πρόβλημα και έδειξε τις αδυναμίες της αγοράς», αναφέροντας πως έχουμε μια ολιγοπωλιακή μορφή στην αγορά με τους καθετοποιημένους παίκτες

να παράγουν περισσότερο απ’ ό,τι πουλάνε, αποφεύγοντας έτσι την έκθεση σε κινδύνους.

Μάλιστα σε επιστολή του προς την ΡΑΕ ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ ανέφερε πριν λίγες ημέρες πως, «έγκαιρα ζητήσαμε την αποφασιστική παρέμβαση της Αρχής σας στην αγορά προμήθειας, η λειτουργία της οποίας, ελλείψει συνθηκών στοιχειώδους ανταγωνισμού, με κύρια ευθύνη των καθετοποιημένων προμηθευτών, κυρίως των ιδιωτών, χαρακτηρίζεται από εναρμονισμένες πρακτικές που κατατείνουν στην παγίωση της μεταφοράς στα τιμολόγια του 100% του ρίσκου των τιμών της αγοράς επόμενης ημέρας και των χρεώσεων της αγοράς εξισορρόπησης στους πελάτες τους».

«Το πρόβλημα για μας είναι η δομή της αγοράς και όταν έχεις μια μη ανταγωνιστική αγορά πρέπει η επιτροπή ανταγωνισμού να παρέμβει» υπογραμμίζει ο κ. Κοντολέων υπενθυμίζοντας πως τον Σεπτέμβριο του 2019 η ΔΕΗ αύξησε τα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης, με αποτέλεσμα να φύγει ένα κομμάτι της βιομηχανίας, το οποίο μεταφέρθηκε στους ιδιώτες παρόχους, αποκτώντας φθηνά τιμολόγια. Στη συνέχεια έρχεται η κρίση του covid, αυξήθηκε το φυσικό αέριο και ξεκίνησε ένα δεύτερο κύμα φυγής προς τους παρόχους, με την ΔΕΗ να μην πειράζει τα τιμολόγια της και να μην κατεβάζει τις τιμές. Τον Ιανουάριο του 2021 υπογράφονται νέες συμβάσεις, ενώ τον Απρίλιο έρχονται οι πάροχοι που είχαν υπογράψει τις συμβάσεις να τις καταγγείλουν και να γυρίσουν τα τιμολόγια σε τιμές αγοράς. Έκτοτε η ΕΒΙΚΕΝ ζήτησε την παρέμβαση της ΡΑΕ.

«Η ΕΒΙΚΕΝ φωνάζει για αποτελεσματική προθεσμιακή αγορά» τονίζει ο κ. Αντώνης Κοντολέων, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα από τα μέτρα του Π. Σάντσεθ στην Ισπανία όπου ζήτησε από τους 4 παίκτες της αγοράς να πωλούν ενέργεια μέσω προθεσμιακών συμβολαίων, καλύπτοντας το 6% της ζήτησης, για να αποφευχθούν πτωχεύσεις εταιρειών. «Αυτό είναι ένα αίτημα μας εδώ και χρόνια» προσθέτει. Τέλος, εκφράζει την ανησυχία του για την επόμενη μέρα, τονίζοντας πως παραμένει ερώτημα εάν θα μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση μέτρα όπως στην Ισπανία για να βοηθήσει τους πληττόμενους καταναλωτές, ενώ επισημαίνει πως η περαιτέρω αύξηση του φυσικού αερίου θα ασκήσει πιέσεις στη βιομηχανία.