Φον ντερ Λάιεν: «Ευχαριστούμε την ….Νορβηγία»- Ομολογία Αποτυχίας το Συνεχιζόμενο Άλμα του Ενεργειακού Κόστους

Φον ντερ Λάιεν: «Ευχαριστούμε την ….Νορβηγία»- Ομολογία Αποτυχίας το Συνεχιζόμενο Άλμα του Ενεργειακού Κόστους
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 5 Οκτωβρίου 2021 - 15:22

Στη δίνη ενός ατέρμονου κύκλου ανόδου των τιμών της ενέργειας βρίσκεται η χώρα. Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Mετά τη διαμόρφωσή της μέσης ΤΕΑ την εβδομάδα που έληξε στις 3 Οκτωβρίου, όταν ανήλθε στα 153,81 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήτοι, αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 

10,6%, διαμορφώθηκε για αύριο Τετάρτη, σε ενδοημερήσια βάση, στα 178,29 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήτοι αυξημένη κατά 4%, με την υψηλότερη τιμή να φθάνει στα 251 και τη χαμηλότερη στα 78 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Επίσης, το μείγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή αποτελείται από 44,6% φ. αέριο, 31,6% ΑΠΕ, 10,5% λιγνίτη, 10,4% εισαγωγές και 2,7% υδροηλεκτρικά.

 

Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι αγορές της Ευρώπης. Οι προθεσμιακές τιμές του ηλεκτρισμού για αύριο Τετάρτη βρίσκονταν διαμορφωμένες, για την Ιταλία στα 242 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ποσοστιαία μεταβολή +17%, την Ισπανία στα 228 ευρώ, με ποσοστιαία μεταβολή +12%, την Γερμανία στα 184 ευρώ, την Γαλλία στα 182 ευρώ και την Βουλγαρία στα 169 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το νέο άλμα χοδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού πυροδοτήθηκε από την εκτόξευση των τιμών του φ. αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς, TTF, ανήλθε ακόμη και στα 111 ευρώ, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο ύψους 30%.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή η τιμή του ήταν 93 ευρώ και στα μέσα Σεπτεμβρίου 77 ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως σε όρους ισοδύναμου πετρελαίου, η τιμή του αερίου κινείται στα στρατοσφαιρικά ύψη των 215 δολαρίων το βαρέλι!  

Καθώς η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων κινείται σταθερά κοντά ή πάνω από τα 62 ευρώ ο τόνος, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στην Εσθονία όπου βρέθηκε, πως η άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι, κυρίως, απότοκο του πολύ πιο ακριβού αερίου, καθώς η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί, αλλά οι σημαντικοί προμηθευτές της Ευρώπης, όπως η Ρωσία, κρατούν παγωμένη την προσφορά.

«Για το αέριο βασιζόμαστε πολύ σε εισαγωγές, καθώς το 90% του καυσίμου εισάγεται. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι οικονομιές ανακάμπτουν. Έτσι η ζήτηση αυξάνεται, αλλά όχι και η προσφορά. Είμαστε ευγνώμονες για το γεγονός ότι η Νορβηγία αυξάνει την παραγωγή της, όμως αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει με τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά

Υπό αυτό το πρίσμα και καθώς η κατάσταση εκτραχύνεται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν στο προσεχές διάστημα την ιδέα για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου, αλλά και την αποδέσμευση των τιμών του ηλεκτρικού από τις τιμές του αερίου, ανέφερε η ίδια.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε πως η Ε.Ε. οφείλει να επενδύσει στις ΑΠΕ επειδή θα μπορέσει, με αυτό τον τρόπο, να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές, αλλά και να σταθεροποιήσει τις τιμές.

Η ιδέα για τη δημιουργία του στρατηγικού αποθέματος αερίου της Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη, καθώς ο βαθμός πλήρωσης των αποθηκών του καυσίμου στις χώρες-μέλη φτάνει μόλις στο 75%, την ώρα που διανύουμε ήδη τον Οκτώβριο.

Όπως εκτιμά το Gas Infrastructure Europe, η διαφορά των αποθεμάτων από τα αντίστοιχα περσινά αντιστοιχεί σε 20,5 δισ. κυβικά μέτρα, με την πληρότητα στην Ιταλία να ανέρχεται σχεδόν σε 89% και στην γειτονική Βουλγαρία, στο 75%.