Η Ιαπωνία αποσκοπεί στο να επεκτείνει τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο το δυνατόν περισσότερο, παράλληλα με την επανεκκίνηση της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών, των οποίων η ασφάλεια έχει επιβεβαιωθεί, προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους της για μείωση των εκπομπών αερρίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό 46% από τα επίπεδά τους το 2013, έως το 2030, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός βιομηχανίας της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου.

Η ασιατική χώρα που έχει δεσμευτεί να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, σχεδόν διπλασίασε τον Απρίλιο το στόχο της για περικοπές εκπομπών στο 46% έως το 2030, εν είδη απάντησης προς τις πιέσεις που ασκούσαν οι ΗΠΑ αλλά και ορισμένες εγχώριες εταιρείες. «Θα ήθελα να προωθήσω τη μέγιστη υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την πλήρη εξοικονόμηση ενέργειας και την επανεκκίνηση πυρηνικών σταθμών με την υψηλότερη προτεραιότητα στην ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός, Koichi Hagiuda, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου.

Ζήτησε μια συντονισμένη προσπάθεια για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050, καθώς και τον ενισχυμένο στόχο για το 2030, προσθέτοντας ότι το υπουργείο είχε ως στόχο να κερδίσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για ένα νέο βασικό ενεργειακό σχέδιο πριν από την έναρξη μιας βασικής διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στις 31 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο βιομηχανίας της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, θα συνεχίσει την προώθηση της πολιτικής για τον κύκλο πυρηνικών καυσίμων σύμφωνα με τον στόχο της κυβέρνησης να μειώσει τα ραδιενεργά απόβλητα υψηλού επιπέδου και να τα κάνει λιγότερο επικίνδυνα, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο, η Ιαπωνία αποφάσισε να απελευθερώσει στη θάλασσα περισσότερους από 1 εκατ. τόνους μολυσμένου νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, σε μια κίνηση που η Κίνα χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνη».