Σήμερα ξεκινά ο 63ος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκία στην Άγκυρα και κάθε νοήμων άνθρωπος θα αναρωτηθεί γιατί τούτη τη φορά θα είναι διαφορετικά. Συνέρχονται, συζητούν, συμφωνούν ότι διαφωνούν και αποχωρούν. Αποτέλεσμα μηδέν. Ειδικά δε μετά την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία , η Τουρκία έχει κυριολεκτικώς απασφαλίσει.  Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ 

Τσαβούσογλου έφθασε στο σημείο να μας απειλήσει προ ημερών με θερμό επεισόδιο. «Όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ. Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα», απάντησε ο  Νίκος Δένδιας. Είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε εκ νέου το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo στην Κύπρο ζητώντας να απομακρυνθεί από το δυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ που πραγματοποιούσε έρευνες. Και μέσα σε αυτό το «θερμό» κλίμα υποτίθεται ότι Ελλάς και Τουρκία θα προσέλθουν σε ειλικρινείς -κατά τα άλλα- συζητήσεις.

Και το λογικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η Ελλάς δέχεται να συμμετάσχει σε αυτό το παιχνίδι του παραλόγου. Για να δείξει ότι έχει διάθεση να συζητήσει με την Άγκυρα, θα απαντήσουν κάποιοι. Όταν όμως ο συνομιλητής δεν έχει ουδεμία διάθεση, συνεχώς προκαλεί, απειλεί και αμφισβητεί τα νόμιμα δικαιώματά σου, τότε η όποια συνομιλία είναι άνευ ουσίας. Όπως λέει ο σοφός λαός, απλά χάνεις τον καιρό σου. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η Άγκυρα προκαλεί. Είναι η πολλοστή. Και είναι πλέον σαφές ότι η διαλλακτικότητα της Αθήνας, εκλαμβάνεται ως αδυναμία και υποχωρητικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία μόλις αντιλήφθηκε ότι απέφυγε τις σκληρές κυρώσεις από την ΕΕ, προέβη στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και τάχθηκε υπέρ της της λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο. Και επειδή κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλα γίνονται για τις εντυπώσεις που θα αποκομίσουν οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ κα την ΕΕ. Η αλήθεια είναι ότι παρά τις εγκάρδιες και επιδοκιμαστικές δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων και μη αξιωματούχων για την συνέχιση των διερευνητικών, αυτό που φαίνεται προς τα έξω, είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε και εμείς οι ίδιοι. Ότι δεχόμαστε σιωπηρά όλες τις προκλήσεις, όλες τις απειλές και όλες τις προσπάθειες καταπάτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και στην επισήμανση κάποιων ότι η Αθήνα  με αυτή την τακτική προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, εμείς θα ανταπαντήσουμε χρόνο για ποιο πράγμα; Για να αλλάξει στάση η Τουρκία; Γιατί για κάτι τέτοιο θα πρέπει να περιμένουμε …αενάως. Η Άγκυρα έχει αποδείξει άλλωστε ότι το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει είναι η πυγμή. Η συμφωνία με την Γαλλία για την ενίσχυση του πολεμικού μας ναυτικού είναι πράγματι μια καλή αρχή. Ωστόσο πρέπει να υπάρξει και ανάλογη συνέχεια.