Με την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας να έχει τριπλασιαστεί από πέρσι και με την τιμή της μεγαβατώρας να συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της, το μεγάλο ερώτημα είναι με ποιον τρόπο τα κράτη μέλη θα αμβλύνουν τις συνέπειες για την οικονομία και τους καταναλωτές. Ήδη, το τελευταίο διάστημα ενώσεις καταναλωτών λαμβάνουν μηνύματα και ερωτήματα 

που αφορούν τόσο το τελικό ποσό που πληρώνουν στα τιμολόγια του ρεύματος, όσο και την ρήτρα αναπροσαρμογής που εφαρμόζουν οι εναλλακτικοί πάροχοι και προσφάτως η ΔΕΗ. Ένα από τα ερωτήματα δε των καταναλωτών της ΔΕΗ είναι εάν στην έκπτωση ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ συνυπολογίζεται η έκπτωση συνέπειας, αλλά και το 30% της έκπτωσης που εφαρμόζει η εταιρεία από τον Αύγουστο.

Όπως αναφέρει στο Energia.gr η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου από την επεξεργασία τιμολογίων που έχει κάνει η ένωση καταγράφονται ήδη αυξήσεις στα τιμολόγια εναλλακτικών παρόχων που ξεπερνούν και το 30%, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι το εύρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ. Καλύτερη εικόνα φυσικά θα υπάρξει μέχρι τέλος του μήνα.

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.  Επίσης, ένα μεγάλο θέμα το οποίο μεταφέρουν οι καταναλωτές προς την ΕΚΠΟΙΖΩ και επισημαίνει η ένωση είναι η ανάγκη αποσαφήνισης των λογαριασμών του ρεύματος και η ανάγκη να υπάρχουν σταθερά τιμολόγια.

Όπως είναι γνωστό η ΡΑΕ προτείνει στο πλαίσιο της στήριξης των καταναλωτών «την παροχή ενός τουλάχιστον σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών, την παροχή κυμαινόμενου τιμολογίου με ευκρινές όριο προσαύξησης της Χρέωσης Προμήθειας, με ευκρινές όριο προσαύξησης της Χρέωσης Προμήθειας π.χ. ±30%, τη διατήρηση μόνο της Αναλογικής Χρέωσης και των ορίων διακύμανσης επί αυτής) για λόγους διαφάνειας και διαμόρφωση κάθε άλλου είδους τιμολογίων από τους Προμηθευτές, βάσει της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, τηρουμένων όμως των αρχών της διαφάνειας, της επαληθευσιμότητας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε τα κράτη μέλη να στηρίξουν με κονδύλια τους καταναλωτές που πλήττονται από την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. «Πρέπει να υπάρξει "στοχευμένη υποστήριξη" στους πολίτες και τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο», ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson. «Οι άμεσες πληρωμές σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο από την ενεργειακή φτώχεια, η μείωση των ενεργειακών φόρων είναι μέτρα που μπορούν να ληφθούν πολύ γρήγορα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ», δήλωσε χθες η Επίτροπος Ενέργειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόσθεσε πως «η άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι ο μετριασμός των κοινωνικών επιπτώσεων και η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, διασφαλίζοντας ότι η ενεργειακή φτώχεια δεν θα επιδεινωθεί».