Η πυρηνική ενέργεια είναι «απαραίτητη» για την απαλλαγή της Ιαπωνίας από τον άνθρακα, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός βιομηχανίας Koichi Hagiuda, ένα σημάδι ότι η νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Fumio Kishida θα πιέσει σκληρά για την επανεκκίνηση των αντιδραστήρων της χώρας. Οι περισσότεροι ιαπωνικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες ήταν εκτός σύνδεσης από την κατάρρευση του 2011 στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, λόγω των αυστηρότερων κανονισμών και της μακροχρόνιας δυσπιστίας

του κοινού για την πηγή καυσίμου. Αλλά ο Hagiuda πρότεινε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την Ιαπωνία να επιτύχει τον στόχο της να γίνει ουδέτερος άνθρακα έως το 2050.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε κάθε επιλογή» για να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές, δήλωσε ο Hagiuda, ο οποίος ηγείται του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε συνέντευξή του σε πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη όταν σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια σταθερή και προσιτή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ενώ αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή», είπε, ενώ τόνισε ότι η ασφάλεια θα είναι η κορυφαία προτεραιότητα σε κάθε σενάριο που περιλαμβάνει πυρηνική ενέργεια.

"Θα εργαστούμε για την επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων της Ιαπωνίας" με επίκεντρο την ασφάλεια και την κατανόηση των τοπικών κοινοτήτων, είπε. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Shinjiro Koizumi ήταν απρόθυμος να υιοθετήσει την επιλογή.

Ωστόσο, ο Χαγιούντα είπε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή αυτή τη στιγμή στη στάση της κυβέρνησης ενάντια στην ανοικοδόμηση ή την κατασκευή νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων.