Μια νέα σελίδα στα χρονικά της παρουσίας του στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας ανοίγει ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) καθώς αποκτά ρόλο-κλειδί στη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού του νεοσυσταθέντος Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Το ΤΕΜ, είναι το εργαλείο που θα συμβάλει στην απόσβεση των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους, στις περιπτώσεις που αυτό θα ξεπερνά τα όρια, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο, με τις προβλέψεις να θέλουν να παραμένει σε στρατοσφαιρικά επίπεδα έως 

και τον Απρίλιο του 2022. Όπως ανακοινώθηκε, το μεγαλύτερος μέρος των εσόδων του ΤΕΜ θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, τους οποίους θα πραγματοποιεί ο Διαχειριστής, αλλά και από δημόσια κονδύλια.

Παράλληλα, η εκτίναξη του κόστους της ενέργειας υποχρεώνει τους αρμοδίους του ΥΠΕΝ να σχεδιάσουν την πλήρη αναδιάρθρωση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), που ελέγχει ήδη ο ΔΑΠΕΕΠ, καθώς τόσο οι ραγδαίες ανατιμήσεις του ρεύματος και το κόστος της Ενεργειακής Μετάβασης υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, έως το 2030. Ο νέος ΕΛΑΠΕ θα λειτουργεί υπό τύπο μηχανισμού που θα χρηματοδοτεί με το πλεόνασμά του τους ευάλωτους καταναλωτές της Χαμηλής Τάσης μέσω του ΤΕΜ.

Ήδη, καθώς η παραγωγή από ανανεώσιμα δεν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση από τον Ειδικό Λογαριασμό προκειμένου να καλυφθούν οι συμφωνηθείσες ταρίφες, ο λογαριασμός εμφανίζει σημαντικό πλεόνασμα γεγονός που που οδηγεί τους υπευθύνους στη σκέψη, στο πλαίσιο της αναδιάρθωσης του ΕΛΑΠΕ,  να αυξήσουν σε 130 εκατ. ευρώ το υποχρεωτικό απόθεμα ασφάλειας που σήμερα είναι 70 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύπτονται οι πληρωμένες προς τους παραγωγούς ΑΠΕ ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί πως αναδιάρθρωση του Ειδικού Λογαριασμού θα επιφέρει και ανακατανομή των κονδυλίων που προέρχονται από τις δημοπρασίες ρύπων, καθώς η ΚΥΑ που ισχύει  σήμερα προβλέπει ότι το 60% των εσόδων από αυτές θα κατευθύνονται στον ΕΛΑΠΕ και το εναπομείναν ποσοστό αφενός στη βιομηχανία ως αντιστάθμιση και αφετέρου, μεταξύ άλλων, στο Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης.

Όσον αφορά στον αναβαθμισμένο ΔΑΠΕΕΠ καθαυτόν, αναμένεται πλέον, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, να παίξει κομβικό ρόλο για μια ομαλή πορεία προς στην Ενεργειακή Μετάβαση.

Θυμίζουμε πως η αναδιάρθρωση της ισχύουσας δομής του λογαριασμού, με την ενίσχυση των εσόδων του αλλά και τους νέους μηχανισμούς για την οικονομική βιωσιμότητά του που ενεκρίθη τον περασμένο Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει:

  • την αναδιάρθρωση της υφιστάμενης δομής αμοιβής των παραγωγών ΑΠΕ, μέσω της δημιουργίας, για τις νέες μονάδες ΑΠΕ (που τίθενται σε λειτουργία μετά την 1η Ιανουαρίου 2021), ενός νέου λογαριασμού ΑΠΕ–ΣΗΘΥΑ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα και θα διαθέτει νέους μηχανισμούς που θα εγγυώνται την οικονομική βιωσιμότητα τόσο του υφιστάμενου όσο και του νέου λογαριασμού ΑΠΕ– ΣΗΘΥΑ και 
  • τη θέσπιση συστήματος εμπορίας εγγυήσεων προέλευσης, έκτακτου «τέλους Covid-19» για τους παραγωγούς και προμηθευτές ΑΠΕ και μόνιμου «φόρου άνθρακα» για το πετρέλαιο κίνησης. 

Με τα νέα μέτρα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της υφιστάμενης εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ και διευκολύνεται η χρηματοδότηση νέων έργων ΑΠΕ, με τη μεταρρύθμιση να εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2025.