Την περασμένη Δευτέρα Γαλλία και Ισπανία πίεσαν για αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τις αγορές ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζουν να αυξάνονται. «Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι σαφώς ένα ζήτημα τεράστιας ανησυχίας για όλους μας. Είναι άδικο. Είναι αναποτελεσματικό και είναι πολύ δαπανηρό», δήλωσε 

ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ. Στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η δημιουργία μιας εργαλειοθήκης μέτρων που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κράτη για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21-22 Οκτωβρίου.

Η Ε.Ε. εκτιμά πως το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της πράσινης ενέργειας δεν είναι το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης και προτρέπει τα κράτη να στηρίξουν τους καταναλωτές.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ΕΕ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων. Παλαιότερη έρευνα (2020) του Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας της ΕΕ αναφέρει πως το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να θερμάνει επαρκώς τα σπίτια του κυμαίνεται από 3% στο Λουξεμβούργο έως 30% στη Βουλγαρία. Μια έκθεση της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2019 διαπίστωσε ότι περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια.

Την ώρα, που οι ηγέτες της ΕΕ αναζητούν τις λύσεις σε αυτήν την ενεργειακή κρίση, τα λιγοστά αποθέματα φυσικού αερίου συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι χαμηλότερες στις ΗΠΑ, οι οποίες στηρίζονται στα δικά τους αποθέματα, ενώ η Ευρώπη είναι εξαρτημένη σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το BBC διαθέτει λιγοστές εγκαταστάσεις αποθήκευσης που σημαίνει ότι επηρεάζεται περισσότερο από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των τιμών στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Σύμφωνα με αναλυτές ο περσινός κρύος χειμώνας σε όλο τον κόσμο αύξησε τη ζήτηση φυσικού αερίου, εξαντλώντας τα αποθέματα. Τα αποθέματα αυτά θα αναπληρώνονταν κανονικά το καλοκαίρι. Όμως, η παραγωγή μειώθηκε εξαιτίας των καθυστερήσεων στη συντήρηση μονάδων, λόγω των lockdown. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου να υπερδιπλασιαστούν τον τελευταίο χρόνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πληγεί πολύ επειδή είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το 85% των σπιτιών να χρησιμοποιεί κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου, ενώ παράγεται επίσης το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Σύμφωνα με αναλυτές οι χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν πληγεί ιδιαίτερα.