Η ένταση του ανέμου που πνέει σε όλη τη βόρεια Ευρώπη έχει μειωθεί 15 % κατά μέσο όρο φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Vortex, μια ανεξάρτητη ομάδα μοντέλων καιρού. Η αιτία της μείωσης είναι αβέβαιη, λένε οι επιστήμονες, αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται παγκόσμια ηρεμία. Πρόκειται για

 μείωση της μέσης ταχύτητας επιφανειακού ανέμου λόγω κλιματικής αλλαγής. "Οι τάσεις της ταχύτητας του ανέμου κοντά στην επιφάνεια σε όλο τον κόσμο διαπίστωσαν ότι οι άνεμοι έχουν γενικά εξασθενήσει στη ξηρά τις τελευταίες δεκαετίες", δήλωσε ο Paul Williams, καθηγητής Ατμοσφαιρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Reading. "Αυτό υποδηλώνει ότι το φαινόμενο είναι μέρος μιας πραγματικής μακροπρόθεσμης τάσης και όχι κυκλικής μεταβλητότητας."

Μια εξήγηση για αυτό θα μπορούσε να είναι ότι "η κλιματική αλλαγή που σχετίζεται με τον άνθρωπο θερμαίνει τους πόλους πιο γρήγορα από τους τροπικούς στην κάτω ατμόσφαιρα", σημείωσε ο Williams. "Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της θερμοκρασιακής διαφοράς βορρά-νότου μεσαίου γεωγραφικού πλάτους και κατά συνέπεια τη μείωση του θερμικού ανέμου σε χαμηλά υψόμετρα."

Οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή υποστηρίζουν αυτήν την τάση. Οι ταχύτητες ανέμων στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ευρώπη προβλέπεται να μειωθούν έως και 10 % τους καλοκαιρινούς μήνες έως το 2100, με βάση τη θέρμανση 1,5 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο λιγότερος άνεμος έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από τα πολλά αιολικά πάρκα σε όλη την Ευρώπη.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Βρετανία γνώρισε τη μεγαλύτερη περίοδο χαμηλής παραγωγής αέρα σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Η ισχύς εξόδου ως ποσοστό της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ήταν κατά μέσο όρο μόλις το 11 % μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου, σύμφωνα με την Drax, την εταιρεία παραγωγής ενέργειας. Αυτό αντιπροσώπευε λιγότερο από το ένα τέταρτο του μέσου όρου για το υπόλοιπο των δύο μηνών και στις δύο πλευρές αυτής της περιόδου.

Και πάλι, στις 6 Σεπτεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αέρας παρείχε μόνο το 2,5 % της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το μέσο όρο του 18 % το προηγούμενο έτος. Αυτό οδήγησε δύο μονάδες στο West Burton A, έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, να ενεργοποιηθούν για να βοηθήσουν με το έλλειμμα.

Η τάση απειλεί τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι ουδέτερη σε άνθρακα έως το 2035, καθώς βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα για να συμπληρώσει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 40 % της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα. Οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου που επιτεύχθηκαν την περασμένη εβδομάδα το έκαναν αυτό μια ακριβή εναλλακτική λύση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η αύξηση της ζήτησης από τις οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία συνέπεσε με χαμηλότερα από τα συνηθισμένα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου.

Παρά την πτώση της αιολικής ενέργειας, η ανάλυση από το ανεξάρτητο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα διαπίστωσε ότι η παραγωγή ενέργειας από πηγές μηδενικού άνθρακα εξακολουθεί να αποφεύγει τον λογαριασμό αερίου 33 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ καθώς η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε από τον Ιούλιο σε Σεπτέμβριος.