ΔΝΤ: Η Βιομηχανία Ορυκτών Καυσίμων Λαμβάνει Επιδοτήσεις Ύψους $11 εκατ., κάθε Λεπτό

ΔΝΤ: Η Βιομηχανία Ορυκτών Καυσίμων Λαμβάνει Επιδοτήσεις Ύψους $11 εκατ., κάθε Λεπτό
energia.gr
Δευ, 11 Οκτωβρίου 2021 - 10:32

Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επωφελείται από επιδοτήσεις ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε λεπτό, σύμφωνα με την ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι η παραγωγή και η καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου επιδοτήθηκαν με συνολικά  5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, χωρίς καμία χώρα να τιμολογεί όλα τα καύσιμά της επαρκώς για να αντικατοπτρίζει τον πλήρη εφοδιασμό και το περιβαλλοντικό κόστος. 

Οι ειδικοί είπαν ότι οι επιδοτήσεις «έριχναν λάδι στη φωτιά» της κλιματικής κρίσης, σε μια εποχή που χρειάζονταν επειγόντως ταχείες μειώσεις των εκπομπών άνθρακα.

Οι επιδοτήσεις που μείωσαν τις τιμές των καυσίμων αντιπροσώπευαν το 8% του συνόλου και οι φοροαπαλλαγές άλλο 6%. Οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες απέτυχαν να κάνουν τους ρυπαντές να πληρώσουν για τους θανάτους και την κακή υγεία που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση (42%) και για τους καύσωνες και άλλες επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης (29%).

Ο καθορισμός των τιμών των ορυκτών καυσίμων που αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος τους θα μείωνε τις παγκόσμιες εκπομπές CO2 κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, ανέφεραν οι αναλυτές του ΔΝΤ. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη του διεθνώς συμφωνημένου στόχου 1.5C. Η διατήρηση αυτού του στόχου σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι βασικός στόχος της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop26 τον Νοέμβριο.