Ποιες ΑΠΕ; Η ''Όρεξη'' της Κίνας για Ενέργεια Φτάνει για να Στείλει τις Τιμές στα Ύψη

Ποιες ΑΠΕ;  Η Όρεξη της Κίνας για Ενέργεια Φτάνει για να Στείλει τις Τιμές στα Ύψη
energia.gr
Πεμ, 14 Οκτωβρίου 2021 - 11:25

«Ενεργειακή κρίση», η φράση φέρνει στη μνήμη (των παλαιότερων) σχεδόν ξεχασμένες εικόνες από ουρές σε πρατήρια βενζίνης τη δεκαετία του 1970, αλλά περιγράφει όλο και περισσότερο την άνοδο των παγκόσμιων τιμών των ορυκτών καυσίμων. Διάφοροι ρίχνουν με ευχαρίστηση την ευθύνη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες ισχυρίζονται ότι έχουν αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από επενδύσεις σε παραγωγή 

πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα που θα μπορούσαν να έχουν ηρεμήσει τις αγορές. Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του ieefa.org, μια νηφάλια προσέγγιση της κατάστασης δείχνει ότι η σημερινή κρίση των τιμών της ενέργειας δεν έχει καμία σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εξάλλου, οι αυξήσεις των τιμών δεν είναι μοναδικές για την ενέργεια. Τα τσιπ υπολογιστών, η ξυλεία, ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα συγκαταλέγονται μεταξύ των πολλών βασικών προϊόντων και προϊόντων που γνώρισαν παγκόσμιες αυξήσεις φέτος. Καθώς η πανδημία του COVID-19 μαίνονταν και στη συνέχεια χαλάρωνε-εναλλάξ χτυπώντας τα φρένα και χτυπώντας τον επιταχυντή της παγκόσμιας οικονομίας-η αστάθεια έγινε ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Μια προσεκτική ματιά στην αύξηση των τιμών του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι διδακτική. Οι τιμές για ορισμένους θερμικούς άνθρακες χαμηλής ποιότητας έχουν τετραπλασιαστεί στις διεθνείς αγορές από τα χαμηλότερα επίπεδα του περασμένου έτους. Η αστάθεια που προκαλείται από τον COVID φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης. Αλλά η άνοδος των τιμών έχει τις ρίζες της στη μεγαλύτερη αγορά άνθρακα στον κόσμο, την Κίνα, η οποία παράγει (και καταναλώνει) τον μισό άνθρακα του κόσμου και καλύπτει το 60 τοις εκατό των ενεργειακών αναγκών της από το ορυκτό.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Κίνα γνώρισε εγχώριες ελλείψεις άνθρακα και συρρικνωμένα αποθέματα που ανάγκασαν τη χώρα να ενισχύσει τις εισαγωγές της. Δεδομένης της υπερβολικής όρεξης της χώρας για άνθρακα, ακόμη και μια μικρή αύξηση των εισαγωγών έστειλε γρήγορα τις τιμές του άνθρακα στη θάλασσα. Η συνταγή για τις ελλείψεις άνθρακα στην Κίνα είχε τουλάχιστον πέντε βασικά συστατικά, κανένα από αυτά δεν σχετίζεται με τις πολιτικές ανανεώσιμων πηγών της χώρας:

Mείωση της ασφάλειας των ορυχείων. Ο κινεζικός τομέας εξόρυξης άνθρακα ήταν μια επικίνδυνη επιχείρηση. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε ότι 225 ανθρακωρύχοι πέθαναν στην Κίνα το 2020 σε 122 ατυχήματα. Όμως, μετά από έναν τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών, οι ομοσπονδιακές αρχές ξεκίνησαν μια σημαντική επιθεώρηση ασφαλείας τον Νοέμβριο του 2020. Ο αυξημένος έλεγχος κατηγορήθηκε για την επιβράδυνση της παραγωγής που ξεκίνησε τον Απρίλιο, ένα μήνα αφότου η Κίνα αύξησε τις κυρώσεις για ατυχήματα σε ορυχεία. Η προοπτική φυλάκισης έκανε τα στελέχη των ορυχείων απρόθυμα να αυξήσουν την παραγωγή, ακόμη και όταν τα αποθέματα μειώνονταν.

Περιορισμοί στην υπερπαραγωγή. Ο τομέας εξόρυξης άνθρακα της Κίνας αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα κατά την τελευταία δεκαετία με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που πλημμύρισε τις αγορές με φθηνό άνθρακα - καθιστώντας δύσκολο για πολλές εταιρείες να βρουν κέρδη. Τον περασμένο Νοέμβριο, την ώρα που το Πεκίνο ασχολείτο με την ασφάλεια των ανθρακωρυχείων, ενέτεινε επίσης τους ελέγχους για παραβιάσεις των ποσοστώσεων - καθιστώντας για άλλη μια φορά επικίνδυνο για τις εταιρείες εξόρυξης να αυξήσουν τον εφοδιασμό τους.

Εκστρατεία κατά της διαφθοράς στην Εσωτερική Μογγολία. Μία από τις πιο αραιοκατοικημένες επαρχίες της Κίνας, η Εσωτερική Μογγολία παράγει περίπου το ένα τέταρτο του άνθρακα της χώρας. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση θα ερευνήσει τη διαφθορά της βιομηχανίας άνθρακα στην περιοχή σε μια εκστρατεία που «δεν θα τελειώσει ποτέ» (η εκστρατεία επικεντρώθηκε, εν μέρει, σε εταιρείες που παράγουν περισσότερο άνθρακα από τις ποσοστώσεις τους.). Ανώτατοι αξιωματούχοι της περιφερειακής κυβέρνησης έχουν σταλεί στη φυλακή για περισσότερο από μια δεκαετία, με έναν να έχει καταδικασθεί σε θάνατο με αναστολή. Στις αρχές του 2021, η κυβέρνηση ερευνούσε σχεδόν 700 υποθέσεις διαφθοράς που αφορούσαν περίπου 1.000 άτομα. Η εκστρατεία, η οποία επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, ενθάρρυνε επίσης τις εταιρείες εξόρυξης άνθρακα να περιορίσουν την παραγωγή τους για να μην εμπλακούν σε έρευνα.

Διακοπή των εισαγωγών άνθρακα στην Αυστραλία. Οι εντάσεις μεταξύ της Αυστραλίας και του μεγαλύτερου εμπορικού της εταίρου θερμάνθηκαν πέρυσι, κυρίως λόγω των εδαφικών διεκδικήσεων της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό και της έκκλησης της αυστραλιανής κυβέρνησης για έρευνα τύπου «επιθεωρητή όπλων» για την προέλευση του ιού COVID-19. Η Κίνα απάντησε εμποδίζοντας τις αυστραλιανές εισαγωγές άνθρακα τον Νοέμβριο του 2020. Η διαμάχη οδήγησε το Πεκίνο να αναζητήσει άλλες αγορές για εισαγωγές άνθρακα από την Ινδονησία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική. Η μετατόπιση συνέβαλε στον τριπλασιασμό της τιμής του άνθρακα χαμηλότερης ποιότητας στην Ινδονησία το καλοκαίρι.

Καιρός: Πολύ κρύο, πολύ ζέστη και πολλές βροχές. Ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας 2020-21 στη Βόρεια Ασία προκάλεσε διακοπή ρεύματος σε ορισμένες περιοχές. Τουλάχιστον εννέα συστήματα δικτύου στις βόρειες επαρχίες κατέγραψαν ρεκόρ ζήτησης στις αρχές Ιανουαρίου. Τα καλοκαιρινά κύματα καύσωνα συνέχισαν να πιέζουν την παροχή άνθρακα. Τώρα πλησιάζει ο χειμώνας και οι μεγάλοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανέφεραν ότι είχαν απόθεμα άνθρακα περίπου 10 ημερών, περίπου το ήμισυ του συνόλου του περασμένου έτους. Η χώρα, απελπισμένη να αυξήσει την κατανάλωση άνθρακα, αντιμετωπίζει ένα νέο εμπόδιο που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες: Πλημμύρες-ρεκόρ έκλεισαν 60 ορυχεία στην επαρχία Σάνξι, μια περιοχή που παράγει το 30 % του άνθρακα της Κίνας.

Αυτοί οι παράγοντες, μαζί με τον COVID, βοήθησαν να επιταχυνθεί η εγχώρια κρίση άνθρακα στην Κίνα που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον πλανήτη. Εκείνοι που θα κατηγορούσαν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις ελλείψεις άνθρακα της Κίνας, καταλαβαίνουν. Αν μη τι άλλο, η αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα διευκολύνει τον αντίπαλο η εξάρτηση από πτητικές, απρόβλεπτες προμήθειες ορυκτών καυσίμων.

Όσο για την Κίνα, έτσι και για τον κόσμο. Μέχρι ο πλανήτης να ολοκληρώσει τη μετάβασή του σε μια οικονομία που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα σοκ της προσφοράς και της ζήτησης-όπως αυτά που ταξιδεύουν σήμερα σε όλο τον κόσμο-θα είναι γεγονός της ζωής.