Την ίδια ώρα που …μαίνεται η ενεργειακή κρίση και όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ανάκαμψη, στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα έρθει πριν τα μέσα του 2022, παίρνουν για δεύτερη φορά παράταση οι  δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για την κατανομή της χωρητικότητας του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα και των ημερομηνιών εκφόρτωσης LNG. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα, η ΡΑΕ έδωσε την έγκρισή της για μια νέα ολιγοήμερη παράταση στις κρίσιμες, για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας,  δημοπρασίες που για  πρώτη φορά θα γίνουν με ορίζοντα πενταετίας. Έτσι από τις 18-22 Οκτωβρίου τελικά θα διεξαχθούν την περίοδο  22 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου.

 

Οι ποσότητες LNG  που θα εξασφαλιστούν για  την  ελληνική αγορά, μαζί με το αέριο που θα εισαχθεί μέσω των αγωγών θα παίξει καθοριστικό ρόλο την εξασφάλιση ενεργειακή επάρκειας για τους κρίσιμους χειμερινούς μήνες που έρχονται. Και οι  προμηθευτές αερίου θα έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό ώστε να μην απειληθεί η χώρα από έναν "παγωμένο χειμώνα».  

Η χωρητικότητα των σημείων εισόδου από τους αγωγούς (170.000 MWh ανά ημέρα) και της  Ρεβυθούσας (200.000 MWh ανά ημέρα) μπορούν να καλύψουν μια υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου για τη βιομηχανία, την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και για θέρμανση των νοικοκυριών. Η ζήτηση, σύμφωνα με τα δεδομένα  της ΡΑΕ, στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής εκτιμάται στις 100.000 θερμικές μεγαβατώρες ανά ημέρα και άλλες 25.000 με 30.000 θερμικές μεγαβατώρες ανά ημέρα για τους  βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ειδικά όσον αφορά στα φορτία LNG, έως τα τέλη του 2021 θα έχουν φτάσει στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, περί τα 3,68  εκατ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποτελεί πλέον ζητούμενο, πόσες θα είναι οι ποσότητες που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν οι Έλληνες προμηθευτές για το 2022. 

Πέρα από το LNG, μέσω των τριών σημείων εισόδου στον βορρά _  στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στο Σιδηρόκαστρο και στη Νέα Μεσημβρία όπου εισέρχεται ο Διαδριατικός αγωγός (TAP) που έρχεται από το Αφγανιστάν _ τις μεγαλύτερες εισαγωγές αερίου έχει  εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ. Η σύμβασή της έως το 2026  με τη ρωσική Gazprom  εξασφαλίζει τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με 2 δισ. κυβικά μέτρα (m3) φυσικού αερίου ετησίως. Στο τέλος του 2020 είχαν ξεκινήσει και  οι παραδόσεις αερίου από την Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC), μέσω του αγωγού TAP, βάσει της μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας μεταξύ των δύο πλευρών (έως το 2045)  για 1  δισ. m3 αζέρικου αερίου ετησίως. Επίσης, για το 2021 περί τα  0,5 δισ. m3 εισάγονται από την Τουρκία (από την τουρκική Botas), με την οποία η σύμβαση λήγει την 1η Ιανουαρίου και μένει να φανεί εάν θα ανανεωθεί από το 2022. Μέσω των αγωγών, σημαντικές ποσότητες αερίου εισάγουν  και ιδιώτες καταναλωτές ή προμηθευτές.

Το σύνολο των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισήχθησαν στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου το  2020 ανήλθε σε 70,65 TWh (46,18% αέριο αγωγού και 53,82% LNG) εκ των οποίων 7,37 TWh εξήχθησαν στην Βουλγαρία.