Νέο ρεκόρ στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ποσοστιαία άνοδο 8% από το κλείσιμο της Δευτέρας κατέγραψε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο Τρίτη, επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο στην Ευρώπη. Στη διάρκεια του 24ώρου, η υψηλότερη τιμή έφθασε στα 344 ευρώ ανά μεγαβατώρα (στις 20:00 ώρα Ελλάδας) και η χαμηλότερη στα 188,05 ευρώ τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όσον αφορά στη συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 302,22 γιγαβατώρες, ήτοι μειωμένη κατά 1% από την προηγούμενη μέρα. Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, το φυσικό αέριο κατέχει το 47%, οι ΑΠΕ ΤΟ 29%, τα υδροηλεκτρικά 9% όπως και οι εισαγωγές 9%, ενώ τέλος, ο λιγνίτης κατέχει ποσοστό 7%, με τις εξαγωγές να φθάνουν στις16.717 μεγαβατώρες και τις εισαγωγές στις 13.094 MWh.

Το νέο άλμα των χονδρεμπορικών τιμών, απότοκο της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί δυσοίωνη εξέλιξη εν όψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Το ράλι των τιμών του αερίου φέρνει αύξηση της προσφοράς από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που καίνε το καύσιμο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμσα η Οριακή Τιμή του Συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του αερίου κυμάνθηκαν  μεταξύ 90-100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αμέσως προηγούμενο επταήμερο είχαν αναρριχηθεί ακόμη και στα 160 ευρώ!

 

Θορυβημένη η κυβέρνηση από το ανεξέλεγκτο της κατάστασης στις αγορές ηλεκτρισμού έσπευσε, δια του υπουργόυ Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να υποστηρίξει πως κάθε εκτίμηση για τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης είναι «ιδιαιτέρως επισφαλής», σε μια ριζική αναθεώρηση των αρχικών θέσεών της περί ελεγχόμενης και συγκυριακής κατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σκρέκας έφθασε σε σημείο να προβλέψει πως το κόστος της ενεργειακής κρίσης είναι δυνατό να υπερβεί ακόμη και τα 100 δισ. ευρώ, πανευρωπαϊκά, θέτοντας, εμμέσως, εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα των μέτρων ελάφρυνσης των καταναλωτών που ανακοινώθηκαν προσφάτως.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του  ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, το κυριότερο πρόβλημα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού είναι ότι μετακυλίει τις τιμές χονδρικής στη λιανική, επειδή δεν διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς αντιστάθμισης (hedging), όπως για παράδειγμα τα διμερή και προθεσμιακά συμβόλαια.