Όταν η Τουρκία εξοργίζεται -χθες έφθασε στο σημείο να οικειοποιηθεί τον σεισμό στην Κάρπαθο!-, τότε η ελληνική διπλωματία σίγουρα κάτι κάνει καλά. Αυτό αφορά πρωτίστως τόσο την συμφωνία με την Γαλλία για τα Rafale και της Belh@rra όσο και την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Μπορεί η Αθήνα να μην έλαβε εν τέλει από τους Αμερικανούς όλα όσα ήθελε

πχ μια βάση στην Σκύρο, έλαβε όμως κάποια ανταλλάγματα και κάποιες έστω και τυπικές δεσμεύσεις. Φυσικά κάθε σώφρον άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι ουδεμία από αυτές τις συμφωνίες δεν είναι πανάκεια. Ούτε λύνει το αιώνιο πρόβλημα της Ελλάδας με την τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο βοηθάει και στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα στους σωστούς αποδέκτες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμφωνία της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο για την διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, που υπεγράφη χθες στην Αθήνα με την παρουσία των τριών ηγετών. Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική σημασία.

Πρώτον διότι πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική σε ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας. «Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα των χωρών μας, αποτελεί σημαντικό συστατικό της στρατηγικής για επιτάχυνσης της ανάπτυξης του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και αντίστροφα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Κοινή Διακήρυξη Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου που υπεγράφη χθες στην Αθήνα από τους ηγέτες των τριών χωρών

Δεύτερον, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική γιατί έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Και ως φαίνεται θα απασχολήσει την ΕΕ αλλά και τον κόσμο για πολλούς μήνες ακόμη λόγω εσφαλμένων εκτιμήσεων και χειρισμών των Βρυξελλών κι άλλων.

Και τρίτον, διότι επαναβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις Αθήνας-Καϊρου σε μια περίοδο που η Άγκυρα επιχειρεί διακαώς να προσεγγίσει και πάλι την Αίγυπτο, με μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί το μέλλον των «Αδερφών Μουσουλμάνων». Μόλις πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 9 Οκτωβρίου, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι διαπίστωσε πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. «Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις σχέσεις με την Τουρκία και ελπίζουμε να συνεχίσουμε», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή El-Hekaya. Το σημαντικότερο είναι ωστόσο ότι οι δηλώσεις Σούκρι έγιναν μετά από δύο γύρους διερευνητικών επαφών τους τελευταίους δύο μήνες στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την ενδυνάμωση των σχέσεών τους.

Ένα από ακανθώδη ζητήματα είναι η αυξανόμενη επιρροή των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Λιβύη αλλά και η απαίτηση του Καϊρου να δικαστούν εντός των τειχών μέλη της εν λόγω ισλαμιστικής οργανώσεως, που αποτελεί την νούμερο ένα απειλή για την κυβέρνηση Σίσι. Σε περίπτωση λοιπόν που η Άγκυρα αποφασίσει να αλλάξει προσέγγιση και να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Καΐρου, τότε η Αθήνα ενδέχεται να έχει πρόβλημα. Σε μια εποχή που οι συμμαχίες συνεχώς αλλάζουν, η Ελλάς είναι καλό να αναζητεί εταίρους, όχι όμως να βασίζεται αποκλειστικώς σε αυτούς.