Εννέα μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Amazon, της Ikea και της Unilever, έχουν υπογράψει ότι θα μεταφέρουν φορτία μόνο σε πλοία που χρησιμοποιούν καύσιμα μηδενικού άνθρακα έως το 2040. Ελπίζουν ότι ο «επιθετικός» στόχος θα ωθήσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία, τη βιομηχανία με τη μεγάλη ρύπανση να προχωρήσει ταχύτερα σε αλλαγές

 

Η εμπορευματική ναυτιλία παράγει ένα δισεκατομμύριο τόνους κλιματικής ρύπανσης κάθε χρόνο – όσο και η χώρα της Γερμανίας.

Αλλά οι επικριτές λένε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν κάνουν αρκετά για να επιτύχουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για τις εκπομπές ρύπων.

Το Aspen Institute-η μη κυβερνητική οργάνωση που συντονίζει την εκστρατεία-αναμένει να εγγραφούν και άλλοι λιανοπωλητές και κατασκευαστές που βασίζονται στη ναυτιλία.

«Η θαλάσσια ναυτιλία, όπως όλοι οι τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, πρέπει να απαλλαγεί από τις εκπομπές άνθρακα γρήγορα για να επιλύσουμε την κλιματική κρίση και οι πολυεθνικές εταιρείες θα είναι βασικοί παράγοντες για την καταλυτική μετάβαση καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος Νταν Πόρτερφιλντ.