Διαβεβαίωση Γιαρέντη: Ακόμη και με Μειωμένα Έσοδα από τους Ρύπους, ο ΕΛΑΠΕ θα Μείνει Πλεονασματικός  

Διαβεβαίωση Γιαρέντη: Ακόμη και με Μειωμένα Έσοδα από τους Ρύπους, ο ΕΛΑΠΕ θα Μείνει Πλεονασματικός
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 27 Οκτωβρίου 2021 - 08:05

Δεν πρόκειται για περικοπή ή ψαλίδι, αλλά για μείωση του ποσού που θα πάει από τους ρύπους στον ΕΛΑΠΕ. Αυτό ανέφερε στο energia.gr, ο Πρόεδρος του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), Γιάννης Γιαρέντης με αφορμή την είδηση ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να μειώσει το ποσοστό των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων που κατευθύνονται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Ο Λογαριασμός έχει τις εκροές του από την παραγωγή των ΑΠΕ και τις εισροές του, δηλαδή, το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές, την αγορά και τους ρύπους.

Όταν όλο αυτό το ισοζύγιο είναι θετικό αφήνει ένα περιθώριο να εισρεύσουν λιγότεροι πόροι από τους ρύπους, είχε χαρακτηριστικά. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι να υπάρχει ένα ικανό «μαξιλάρι», και από κει και πέρα, τα χρήματα που δημιουργούνται ως πλεόνασμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτή είναι η λογική, υποστήριξε ο κ. Γιαρέντης.

Ο ΕΛΑΠΕ είναι ένας κανονικός λογαριασμός που στο τέλος της χρονιάς πρέπει να κλείνει. Δεν είναι ποσό που δημιουργεί αποθεματικό και μεταφέρεται για το επόμενο έτος, αλλά χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μιαν επαρκή ρευστότητα, τόνισε. Ήδη ο ΔΑΠΕΕΠ βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. «Έχουμε συμμαζέψει τα οικονομικά της εταιρείας και έχουμε καλή ρευστότητα» είπε.  Σύντομα, συνέχισε, θα υπάρξει και ειδική ενημέρωση για τα ληξιπρόθεσμα, επειδή ακούγονται και γράφονται πράγματα που δεν ισχύουν. «’Έτσι ήταν παλιά, αλλά σήμερα δεν ισχύει πλέον αυτό», υπογράμμισε.

Έχουμε συγκεντρώσει τα χρήματα από τους προμηθευτές, έχουμε κλείσει πολλές τρύπες και άλλες υποχρεώσεις, έχει γίνει μια εν γένει ταυτοποίηση όλου του Λογαρισσμού, τουτέστιν πληρώνουμε αυτή την εβδομάδα μέχρι και τους ΟΤΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν στο παρελθόν, το ιστορικό προηγούμενο ήταν οι ΟΤΑ να εισπράττουν με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο ετών. Ακόμη, παρέχουμε το μεταβατικό τέλος στην ώρα του στον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να κατευθυνθεί στη βιομηχανία, ανέφερε ο κ. Γιαρέντης.

Οι παραγωγοί πληρώνονται με μηδενικές καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, συνέχισε, αυτό το μήνα (Οκτώβριο) θα πληρωθεί ο Αύγουστος καθώς πήραμε τις μετρήσεις από τον ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου, εκκαθαρίσαμε και τιμολογήσαμε στις 25 του περασμένου μήνα και πληρώσαμε 15 Οκτωβρίου τους περισσότερους των παραγωγών. Σύντομα θα πληρωθούν και οι λίγοι που δεν έχουν μπει στην αυτοτιμολόγηση και κόβουν τιμολόγια κατά τον παραδοσιακό τρόπο, μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη που προσπαθούμε τώρα να συμμαζέψουμε, με τη σειρά της, τόνισε.

Ο Πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ πρόσθεσε πως αφού τακτοποιήθηκαν όλα τα παραπάνω, ήταν ώρα να κοιταχθεί και το ταμείο μας που βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, όπως είπε.  Υπάρχει ικανοποιητική ρευστότητα και η χρονιά κλείνει με θετικό ισοζύγιο, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να μειώσει το ποσοστό των εσόδων από τους ρύπους που διατίθεται στον Ειδικό Λογαριασμό. Εφόσον αποδειχτεί ότι αυτό το ποσοστό έχει υπολογιστεί επί ενός πολύ μεγαλύτερου ποσού εσόδων -χάρη στο άλμα της τιμής των ρύπων – που υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ για φέτος, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διατεθεί και πολύ υψηλότερο  ποσό στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και να ενισχυθεί, με αυτό τον τρόπο η κυβερνητική πολιτική για την άμβυνση των συνεπειών της κρίσης τιμών για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.

Όσον αφορά για το πλεόνασμα των 250 εκατ. ευρώ, στο τέλος του χρόνου που ο ίδιος ανακοίνωσε πρόσφατα, ο κ. Γιαρέντης σημείωσε πως είναι ένα ποσό που επανυπολογίζεται σε μηνιαία βάση. Απαντώντας, δε σε ερώτησή μας για το εάν η μείωση που ανακοινώθηκε για τον Λογαριασμό πρόκειται να επηρεάσει και το ύψος του πλεονάσματος για το τρέχον έτος, εξήγησε πως οι πόροι από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ που μπορούν να διατεθούν για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, επειδή δεν υπάρχει μηχανισμός που να προβλέπει την απευθείας εξαγωγής τους από τον Λογαριασμό, καθαυτό, αντλούνται μέσω της μείωσης των εισροών στον Λογαριασμό από τους ρύπους. Επομένως, σημείωσε δεν πρόκειται να υπάρξει επίπτωση στην ευρωστία του ΕΛΑΠΕ. Άλλωστε, ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος του πλεονάσματος του Λογαριασμού, δεν μπορεί να υπάρξει, εάν δεν συνυπολογιστεί το σύνολο των εισροών χρημάτων σε αυτόν.

Σημειώνουμε πως τα σχόλια του Προέδρου του ΔΑΠΕΕΠ έγιναν στον απόηχο της μείωσης στο 30% του ποσοστού των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων, που αποφάσισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αναφορικά με την κατανομή των εσόδων για το 2021 και υπογράφηκε από τον ίδιο και τον υφυπουργό, Πάνο Αμυρά. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ενώ θεωρείται θεμιτό να χρησιμοποιείται το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του άλματος των ενεργειακών τιμών, εν τούτοις, οδηγός για περαιτέρω ενέργειες στο ζήτημα θα πρέπει να είναι η προσπάθεια που καταβλήθηκε ώστε να εξασφαλιστεί η ευρωστία του κατά το πρόσφατο παρελθόν.