Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μπορεί να έδωσε εντολή στην Gazprom να αρχίσει, από τις 8 Νοεμβρίου, να τροφοδοτεί με περισσότερο αέριο τις υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης του καυσίμου στην δυτική Ευρώπη (κυρίως Γερμανία και Βέλγιο) και με την απόφασή του αυτή να έδωσε το έναυσμα για μια σημαντική πρώτη των τιμών, όμως 

το ερώτημα παραμένει: πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, όταν καταγράφονται ακόμη χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου από πλευράς Ομίλου και επομένως να μοιάζει αδύνατη, σήμερα, η επαρκής τροφοδοσία της δυτικής Ευρώπης με ρωσικό αέριο; Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η  Gazprom έχει μεταφέρει πολύ χαμηλούς όγκους φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως τώρα.

Πάντως ο κ. Πούτιν θεωρεί πως αυτό είναι εφικτό εξ ου και η αποστροφή χθεσινής  δήλωσής του πως αυτή η κίνηση (η εντολή προς την Gazprom) θα δημιουργήσει μια πιο ευνοϊκή κατάσταση για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, εκτίμησε ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων στις εγχώριες δεξαμενές θα έχει ολοκληρωθεί μία εβδομάδα αργότερα από την 1 Νοεμβρίου όπως είχε ανακοινωθεί στην αρχή. «Μόλις ολοκληρώσουμε την παροχή φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα αρχίσουμε να παρέχουμε το φυσικό αέριο της Gazprom στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης. Και, φυσικά, χωρίς αμφιβολία, αυτό θα αυξήσει την αξιοπιστία και τη σταθερότητα των προμηθειών κατά τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο τον ερχόμενο χειμώνα» τόνισε ο επικεφαλής του Ομίλου.

Oι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Γερμανία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της Γηραιάς Ηπείρυυ έχουν πληρωθεί κατά το 71% όπως δείχνουν στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση Πούτιν άρκεσε για να προκληθεί ένα πτωτικό σπιράλ τιμών που έφθασε στο μείον 13,2%. Στο χθεσινό κλείσιμο, η τιμή του ολλανδικού TTF κυμάνθηκε στα 75,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 82 ευρώ που ήταν στο άνοιγμα των συναλλαγών. Παράλληλα, τα συμβόλαια για παραδόσεις Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου ακολούθησαν την τάση αποκλιμάκωσης των τιμών spot και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 75,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα και 75,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντίστοιχα.