Αποτίμηση Κατάστασης της Ενεργειακής Ένωσης: Οι ΑΠΕ Κυριάρχησαν ως Πηγή Ηλεκτροπαραγωγής το 2020

Αποτίμηση Κατάστασης της Ενεργειακής Ένωσης: Οι ΑΠΕ Κυριάρχησαν ως Πηγή Ηλεκτροπαραγωγής το 2020
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Παρ, 29 Οκτωβρίου 2021 - 18:07

Ενεκρίθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι εκθέσεις για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης το 2021, όπου καταγράφεται η πρόοδος που σημειώνει η Ε.Ε. στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση, δύο χρόνια αφότου ανακοινώθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή η περίφημη Ευρωπαϊκή Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal). Στις εν λόγω εκθέσεις σημειώνεται πως παρά τις ενθαρρυντικές τάσεις

εν τούτοις είναι ανάγκη να καταβληθούν πιο εντατικές και σύντονες προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, αλλά για την επίτευξη συνθηκών κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Τα δεδομένα θα πρέπει να αναλυθούν με πιο ενδεχεχή τρόπο την προσεχή χρονιά, ούτως ώστε να εντοπιστούν ακόμη πιο μακροπρόθεσμες τάσεις στον απόηχο της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ακόμη διαπιστώνεται ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα ως κύρια πηγή ενέργειας της Ε.Ε. κατά το 2020, αφού παρήγηγαν το 38% της ηλεκτρικής ενέργειας, σε σύγκριση με το 37% της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα. Σημειώνεται πως ήδη, εννέα κράτη- μέλη έχουν καταργήσει τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, 13 έχουν ορίσει ημερομηνία κατάργησής του, ενώ άλλα 4 βρίσκονται σε φάση καθορισμού ανάλογων χρονοδιαγραμμάτων. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε. μειώθηκαν πέρυσι κατά σχεδόν 10%, από το 2019, γεγονός που οφείλεται στις επιπτώσεις της COVID-19, εξαιτίας της οποίας μειώθηκε κάθετα το σύνολο των εκπομπών κατά 31%,  σε σύγκριση με το 1990.

Επίσης, το 2020 μειώθηκε κατά 1,9% η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας, ενώ η τελική κατανάλωση ενέργειας έπεσε κατά 0,6%. Οι εκθέσεις σημειώνουν πως το επίπεδο της μείωσης δεν επαρκεί ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. για το 2020 και το 2030. Τονίζεται, ακόμη, πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε επίπεδο κρατών- μελών. Από την άλλη, οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων υποχώρησαν ελαφρά το 2020, λόγω της συνολικά μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας. Τόσο οι επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ, όσο και οι επιδοτήσεις σε έργα ενεργειακής απόδοσης αυξήθηκαν κατά το ίδιο έτος. 

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, η ενεργειακή φτώχεια πλήττει τουλάχιστον 31 εκατ. πολίτες στην Ε.Ε,, εξ ού και ο λόγος για τον οποίο η Κομισιόν, στην πρόσφατη ανακοίνωσή της για το κόστος της ενέργειας, επικεντρώθηκε στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών. Τέλος, η έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα επηρεάστηκαν από την πανδημία, πέρυσι και καταγράφει την ουσιαστική πρόοδο που σημειώθηκε σε νομοθετικό επίπεδο ως προς την απανθρακοποίηση. Αναφέρονται επίσης οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε πολιτικό επίπεδο για να διασφαλιστεί ότι οι κλιματικοί και ενεργειακοί μας στόχοι θα ενσωματωθούν περισσότερο από ποτέ στα προγράμματα ανάκαμψής μας από την πανδημία COVID-19.

Η έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης αναλύει τους πέντε πυλώνες της Ενεργειακής Ένωσης, οι οποίοι είναι οι εξής: η επιτάχυνση της απανθρακοποίησης με βασικό άξονα το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης, η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και προστασίας, η ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, η έρευνα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.

Προσδιορίζει επίσης τους τομείς προτεραιότητας για τη μελλοντική ανάληψη δράσης με στόχο την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η κύρια έκθεση συνοδεύεται από πέντε εκθέσεις με αλληλοσχετιζόμενα θέματα.

Παράρτημα για τις επιδοτήσεις στον τομέα της ενέργειας της ΕΕ: 

Οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων μειώθηκαν το 2020, κυρίως λόγω της μείωσης της ζήτησης ενέργειας εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Θα πρέπει ωστόσο να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ θα συνεχίσουν να μειώνονται και δεν θα ανακάμψουν στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής ανάκαμψης και της αυξημένης ζήτησης ενέργειας.

Η έκθεση για την πρόοδο όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας περιλαμβάνει μια αξιολόγηση του οικοσυστήματος καθαρής ενέργειας που καλύπτει από την έρευνα και την καινοτομία έως την εφαρμογή των εν λόγω τεχνολογιών. Η πρόοδος αξιολογείται με βάση βασικούς δείκτες ανταγωνιστικότητας. Η έκθεση καθιστά σαφές ότι, ενώ η ΕΕ παραμένει στην πρώτη γραμμή της έρευνας στον τομέα της καθαρής ενέργειας, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία και για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ καινοτομίας και αγοράς.

Η έκθεση προόδου της δράσης για το κλίμα: «Επιτάχυνση της ευρωπαϊκής δράσης για το κλίμα με στόχο ένα πράσινο και δίκαιο μέλλον γεμάτο ευημερία» περιγράφει την πρόοδο που έχουν σημειώσει η ΕΕ και τα κράτη μέλη ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αναφέρει τις πρόσφατες εξελίξεις στην κλιματική πολιτική της ΕΕ. Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία που υπέβαλαν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕ για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της δράσης για το κλίμα.

Η έκθεση για την αγορά άνθρακα περιγράφει τις εξελίξεις στη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διενέργεια των πλειστηριασμών, τη δωρεάν κατανομή, τις εξακριβωμένες εκπομπές, την εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης, την εποπτεία της αγοράς, την υποδομή του ΣΕΔΕ της ΕΕ και τη συμμόρφωση με το ΣΕΔΕ.

Η έκθεση για την ποιότητα των καυσίμων παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη μείωση της έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα καύσιμα των οδικών μεταφορών και την ποιότητα και τη σύνθεση των καυσίμων που διατίθενται στην ΕΕ. Η έκθεση συνοψίζει την κατάσταση που ανέφεραν τα κράτη μέλη βάσει του άρθρου 7α και του άρθρου 8 παράγραφος 3 της οδηγίας για την ποιότητα των καυσίμων.

Μπορείτε να δείτε τις πλήρεις εκθέσεις: εδώ εδώ εδώ εδώ  εδώ