Τις υψηλότερες ταμειακές ροές της κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του έτους που διανύουμε κατέγραψε η αμερικανική Chevron, καθώς η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος απέβησαν ευεργετικές για τις δραστηριότητές της.

Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία ξεπέρασε τις ανώτερες και τις κατώτερες εκτιμήσεις για την περίοδο, που σημαίνει κέρδη 2,96 δολάρια ανά μετοχή σε προσαρμοσμένη βάση. Τα έσοδα αυξήθηκαν περισσότερο από 80% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 44,71 δισ. δολάρια, όταν οι αναλυτές της Wall Street ανέμεναν κέρδη 2,21 δολαρίων ανά μετοχή, από πωλήσεις ύψους 40,52 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv.

«Τα κέρδη του τρίτου τριμήνου ήταν τα υψηλότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2013, κυρίως χάρη στις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς, της ισχυρής λειτουργικής απόδοσης και της χαμηλότερης δομής κόστους», δήλωσε ο Mike Wirth, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chevron.

Η Chevron κατέβαλε 2,6 δισ. δολάρια σε μερίσματα κατά τη διάρκεια της εν λόγω χρονικής περιόδου, προέβημ ταυτόχρονα, σε επαναγορά ιδίων μετοχών, ύψους 625 εκατ. δολαρίων, ενώ μείωσε το χρέος της κατά 5,6 δισ. δολάρια.

Τα σημερινά που ανακοινώθηκαν σήμερα, 29/10, σφραγίζουν μια περίοδο συνεχιζόμενης ανάκαμψης για τη Chevron και ευρύτερα τις ενεργειακές εταιρείες, ιδίως στον απόηχο της πανδημίας και το παγκόσμιο lockdown που μείωσαν τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η αμρικανική εταιρεία κέρδισε 1,71 δολάρια ανά μετοχή σε προσαρμοσμένη βάση, έναντι εσόδων ύψους 37,6 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, η Chevron ανακοίνωσε ζημίες ύψους 207 εκατ. δολαρίων για το γ' τρίμηνο του 2020, έναντι πωλήσεων αξίας 24,45 δισ. δολαρίων.

Τέλος, η Chevron αναμένεται να ενισχύσει την διαδικασία της επαναγοράς ιδίων μετοχών, πρακτική στην οποία θα καταφύγει και η EXXON.