Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ο κλιματικός νόμος, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να εισαχθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Το νομοσχέδιο θα κινείται σε δύο κατευθύνσεις: στον περιορισμό κατά 55% των εκπομπών αερίων εντός δεκαετίας και στην επιβολή τομεακού προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο, δηλαδή ακριβή προσδιορισμό των εκπομπών ξεχωριστά για τις μεταφορές, τον κτιριακό τομέα, τη βιομηχανία κλπ. Ειδικότερα, αναμένεται ότι θα  προσδιορίζει τους στόχους όσον αφορά στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά περιόδους. Ο πρώτος θα αφορά

στον περιορισμό κατά 55% των έως το 2030. Σήμερα, σε σύγκριση με το έτος βάσης (1990) οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 22%, πολύ μακριά ακόμη και από τον προηγούμενο  στόχο που είχε τεθεί το 2018 και αφορά στον περιορισμό τους κατά 40%. Ο δεύτερος  στόχος πιθανώς θα προσδιορίζει τη μείωση στο 80% έως το 2040 _ ή   θα προσδιοριστεί τη διαδικασία θέσπισής του ποσοτικού στόχου του 2040 και ο τελικός προσδιορισμός αυτού θα γίνει το 2024 ή το 2025 μετά τον πρώτο παγκόσμιο απολογισμό (global stocktake). Όσο για τον τρίτο στόχο, αυτός  θα είναι ο μηδενισμός των ρύπων  έως το 2050. Επίσης, θα προταθεί η σύσταση ενός παρατηρητηρίου το οποίο θα παρακολουθεί την πρόοδο.

Ακόμη, ο κλιματικός νόμος θα περιλαμβάνει την επιβολή τομεακού προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο, δηλαδή ακριβή προσδιορισμό των εκπομπών ξεχωριστά  για κάθε τομέα, π.χ. για τις μεταφορές, τον κτιριακό τομέα, τη βιομηχανία κλπ. Στόχος,  είναι να αναγνωριστούν οι προοπτικές που έχει κάθε κλάδος ξεχωριστά για να συμβάλλει στον συνολικό κλιματικό στόχο. Ο τομεακός προϋπολογισμός άνθρακα θα τίθεται με ορίζοντα πενταετίας.

 Ο ελληνικός κλιματικός νόμος, μαζί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που αυτήν την περίοδο  αναθεωρείται  και με τον νόμο για την κυκλική οικονομία θα αποτελέσουν τα τρία «εργαλεία» για τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την κλιματική ουδετερότητα. Όλα αυτά θα «κουμπώσουν» με το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα που   κατοχυρώνει νομοθετικά τον στόχο που τίθεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δηλαδή να καταστούν η οικονομία και η κοινωνία της Ευρώπης κλιματικά ουδέτερες έως το 2050.  Είναι άλλωστε ο ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα που θέτει επίσης τον ενδιάμεσο στόχο να μειωθούν οι καθαρές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η συγκυρία παρουσίασης του ελληνικού κλιματικού νόμου δεν είναι τυχαία καθώς χθες ξεκίνησε η παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ (COP26) στη Γλασκώβη, στην οποία σήμερα θα μεταβεί και ο   Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την «πράσινη» μετάβαση και την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2030, με έμφαση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τις πρωτοβουλίες για «καθαρά» ενεργειακά νησιά,  όπως άλλωστε επισημάνθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού στο Ριάντ με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα Τζων Κέρι, ενόψει της συμμετοχής τους στην  παγκόσμια σύνοδο της COP26.