Αποχαιρετισμός στην κ. Μέρκελ

Η Αγκελα Μέρκελ υπήρξε η αδια-μφισβήτητη ηγέτις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα σε επίπεδο παγκόσμιο μετά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά το περιοδικό Forbes. Για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ήταν η αντιπαθέστερη Ευρωπαία πρωθυπουργός μετά τον πρώην τσάρο της γερμανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε την κ. Μέρκελ στην Αθήνα –αν και η ημερομηνία της επισκέψεως υπήρξε ατυχής– και ουσιαστικά στο πρόσωπο της απερχόμενης καγκελαρίου τίμησε τη Γερμανία. Διότι ανεξαρτήτως καγκελαρίου, υπάρχουν ορισμένες σταθερές στην πολιτική του Βερολίνου, οι οποίες εφαρμόζονται απαρεγκλίτως. Και οι σταθερές αυτές θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και με τον νέο σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο. Τίμησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης την ηγέτιδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με το οποίο οι σχέσεις των κυβερνήσεων της Ν.Δ. δεν ήσαν οι αρμονικότερες παρά την προβαλλόμενη ιδεολογική τους ταύτιση.

 

Του Κώστα Ιορδανίδη*
Δευ, 1 Νοεμβρίου 2021 - 09:17

Η άνοδος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εξουσία θεωρήθηκε λυτρωτική μετά την πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ. Αλλά η στάση του στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας και οι στενές του σχέσεις με τον τότε πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον αποξένωσαν από τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.

Η άρνηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να συναινέσει στην ένταξη της Βορείου Μακεδονίας –πλέον– στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου, τον Απρίλιο του 2008 –όταν επισπεύδουσα την εποχή εκείνη ήταν η κ. Μέρκελ– δεν προώθησε την εμβάθυνση των σχέσεων Αθηνών και Βερολίνου.

Η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά σε πρόεδρο της Ν.Δ. και η ανάδειξή του σε πρωθυπουργό της Ελλάδος δεν ενθουσίασε τη Γερμανία, λόγω της στάσεώς του κατά το παρελθόν στο Μακεδονικό, αλλά και της εντονότατης αντιδράσεώς του στα μνημόνια. Ο κίνδυνος που επικαλείτο ως πρωθυπουργός από μια άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για την Ευρώπη και τη χώρα μας δεν πτόησε τους Γερμανούς.

Η διαχείριση του κ. Αλέξη Τσίπρα ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της κ. Μέρκελ, που επέτυχε τον πλήρη προσηλυτισμό του, αφού επί ένα εξάμηνο είχε προηγηθεί βίαιη σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο, με τραγικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Τσίπρας τήρησε το μνημόνιο, το «Μακεδονικό» επελύθη, και η Γερμανία τον εβράβευσε.

Στα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του κ. Μητσοτάκη, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η «ευμενής ουδετερότητα» της κ. Μέρκελ προς την Τουρκία στην κρίση μεταξύ Αγκύρας και Λευκωσίας – Αθηνών. Η διαμεσολάβηση της κ. Μέρκελ στην ελληνοτουρκική διένεξη απέτυχε. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου διαφάνηκαν οι διαφορές. Οπως σαφέστατη –αν και έμμεση– ήταν η άποψη της κ. Μέρκελ ότι η απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να κάνουν τις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις οδήγησε στις βίαιες προσαρμογές.

Η ηγεμονία της κ. Μέρκελ αποτελεί παρελθόν. Το θέμα είναι εάν τα πράγματα αλλάξουν με τη νέα κυβέρνηση. Δύσκολο, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι η Γερμανία κινείται σταθερά σε σιδηρογραμμές, και η Ελλάς ακολουθεί απλώς την ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

*(Από την Καθημερινή)

Διαβάστε ακόμα