Οι Αυξήσεις στην Ενέργεια Οδηγούν σε Αδιέξοδο Νοικοκυριά και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Οι Αυξήσεις στην Ενέργεια Οδηγούν σε Αδιέξοδο Νοικοκυριά και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 2 Νοεμβρίου 2021 - 08:00

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ήδη οι καταναλωτές βλέπουν αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με την ΕΚΠΟΙΖΩ να κάνει λόγο για αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 130%. Τόσο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Παύλος Ραβάνης, όσο και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών

κ. Γιώργος Λεχουρίτης αναδεικνύουν πτυχές του προβλήματος μιλώντας στο Energia.gr. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαμηνύει πως οι αυξήσεις στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα θα εξαλειφθούν μέχρι τέλος του χρόνου, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως οι αυξήσεις θα διατηρηθούν μέχρι και την άνοιξη του 2022.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση όπως πήρε μέτρα για τα νοικοκυριά να πάρει μέτρα και για τις επιχειρήσεις για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», τονίζει στο Energia.gr ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Παύλος Ραβάνης. Εξήγησε πως το κακό συνεχίζεται καθώς οι επιχειρήσεις δέχθηκαν πρώτα την οικονομική κρίση, μετά την υγειονομική και τώρα την ενεργειακή. «Είναι ζήτημα επιβίωσης, οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις στην ενέργεια πόσο μάλλον όταν αυτές έρχονται μετά τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες», πρόσθεσε. Σύμφωνα με έρευνα του βιοτεχνικού επιμελητηρίου της Αθήνας αναφέρει ο κ. Ραβάνης «ένα 30% των επιχειρήσεων μας απάντησε ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια οδηγούν σε αυξήσεις 30% στο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, αυτές οι επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολο να απορροφήσουν το κόστος της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος και θα είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην ανατίμηση των προϊόντων τους. Ένα ενδιάμεσο ποσοστό επιχειρήσεων θεωρούν πως με μικρές αυξήσεις 2-3% θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κόστος της ενέργειας» αναφέρει ο κ. Ραβάνης.

«Η ακρίβεια για όλους υπάρχει εκτός από έναν, τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Γεωργιάδη γιατί οι δηλώσεις του ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στην Ελλάδα είναι να φύγουμε όλη από τη χώρα και να μείνει μόνο εκείνος στο τέλος», αναφέρει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών κ. Γιώργος Λεχουρίτης. Επισημαίνει πως η ακρίβεια ξεκίνησε από τα Σεπτέμβριο του 2020 και φτάνει στα βασικά προϊόντα μέχρι 130%. «Μέσα σε ένα χρόνο με βάση τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει σε όλα τα είδη των σούπερ μαρκετ βλέπουμε αυτές τις αυξήσεις και ειδικότερα σε κάποια τυροκομικά, όπως στο γάλα όπου από το 1,20 πέρσι τον Αύγουστο έφτασε το 1,60, βλέπουμε αυξήσεις στα χαρτικά 30-50%, στα είδη περιποίησης 30-40%, στα φρούτα, λαχανικά είχαμε αύξηση 21-23%, στα ζυμαρικά 15%» αναφέρει μεταξύ άλλων. Υπογραμμίζει τέλος πως «θα πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, καθώς δημιουργεί προβλήματα στην επιβίωση των ασθενέστερων και να πάει στο 30-40%, εμείς σαν ΙΝΚΑ θεωρούμε ότι η κρίση είναι μόνιμη και θα κρατήσει και μετά τα Χριστούγεννα».