Η Ινδία θέλει αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι μιλώντας στην σύνοδο COP26 βρήκε μια μέση λύση για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας του χωρίς όμως να διακυβεύει τις οικονομικές δυνατότητές της. Ο Μόντι ανακοίνωσε ότι η Ινδία θα υιοθετήσει έναν καθαρό στόχο μηδενικών εκπομπών - αλλά έως το 2070. Όπως γίνεται ξεκάθαρο η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, θέτει ώς στόχο για ουδετερότητα άνθρακα, μια ημερομηνία που έχει ξεπεράσει κατά πολύ (20 χρόνια) τον στόχο των μέσων του αιώνα

 

που οι επιστήμονες λένε ότι είναι απαραίτητος να επιτευχθεί για την αποτροπή των πιο επικίνδυνων επιπέδων θέρμανσης.

Η Κίνα έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060, ενώ μόνο οι  ΗΠΑ και η ΕΕ στοχεύουν να μηδενίσουν τις εκπομπές τους έως το 2050.

Μπορεί λοιπόν η Ινδία να είναι η 4η παγκοσμίως πηγή εκπομπών αλλά ο τεράστιος πληθυσμός της σημαίνει ότι οι κατά κεφαλήν εκπομπές του είναι πολύ χαμηλότερες από άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες. Η Ινδία εξέπεμψε 1,9 τόνους CO2 ανά κεφαλή πληθυσμού το 2019, σε σύγκριση με 15,5 τόνους για τις ΗΠΑ και 12,5 τόνους για τη Ρωσία εκείνο το έτος.

Ο κ. Μόντι από το βήμα της COP26  δεσμευτηκε η Ινδία να λαμβάνει το 50% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και έως το ίδιο έτος να μειώσει τις συνολικές προβλεπόμενες εκπομπές άνθρακα κατά ένα δισεκατομμύριο τόνους.

Ο Ινδός ηγέτης είναι ένας από τους περισσότερους από 120 ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Γλασκώβη για τη διάσκεψη διάρκειας δύο εβδομάδων.