Η Κλιματική Αλλαγή στο Έλεος του «Πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας, Από Κοντά Ρωσία και Τουρκία-Σε σύγχυση η ΕΕ

Η Κλιματική Αλλαγή στο Έλεος του «Πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας, Από Κοντά Ρωσία και Τουρκία-Σε σύγχυση η ΕΕ
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 3 Νοεμβρίου 2021 - 08:15

Ήλθε, είδε και απήλθε ο Τούρκος Πρόεδρος, ανακοινώνοντας με τον γνωστό απαξιωτικό τρόπο του ότι δεν θα συμμετάσχει στην Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα που πραγματοποιείται στην Γλασκώβη.  Επισήμως η Άγκυρα απέδωσε την ακύρωση αυτή στην αποτυχία της Βρετανίας να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια

Η πραγματικότητά όμως είναι ότι ο Ερντογάν πήρε ότι ακριβώς ήθελε στην Σύνοδο της G20 στην Ρώμη-συναντήσεις με Μπάιντεν, Μακρόν, Ντράγκι- και δεν θεώρησε σκόπιμο να χαλάσει άλλο από τον πολύτιμο χρόνο του για μια ακόμη Σύνοδο για το κλίμα. Ποιο κλίμα άλλωστε; Ο Ερντογάν θεωρεί το ζήτημα ελάσσονος σημασίας και δεν είναι ο μόνος.  Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, της χώρας που εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη, δεν έδωσε το παρών στην Ρώμη, όπως και ο Ρώσσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ηγέτης της χώρας που είναι 4η στον κόσμο σε ό,τι αφορά την εκπομπή των περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου. Την ίδια στάση τήρησαν αμφότεροι και στην Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή COP26 στην Γλασκώβη. Στην γραπτή δήλωση που διανεμήθηκε στην Σύνοδο του ΟΗΕ, ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε  τις ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν περισσότερα αλλά και να υποστηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να τα καταφέρουν καλύτερα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Το λες και εμπαιγμό! Ο δε Πούτιν ανακοίνωσε ότι δεν θα παρευρεθεί λόγω εξάρσεως της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά θα συμμετάσχει μέσω βίντεο.

H ηχηρή απουσία του Κινέζου Προέδρου από την Σύνοδο επικρίθηκε έντονα από τον Αμερικανό ομόλογό του, που θέλησε να προσδώσει έναν ηγετικό ρόλο στις ΗΠΑ μετά από μακρά απουσία επί διακυβερνήσεως Τραμπ. Ωστόσο είναι γεγονός ότι η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον μεταφέρεται πλέον σε όλα τα επίπεδα, χωρίς φυσικά να εξαιρείται και το κλίμα. Το Πεκίνο απορρίπτει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να διαχωρίσει το κλίμα από ευρύτερες διαμάχες μεταξύ των δύο πλευρών, με τον υπουργό Εξωτερικών Ουάγνκ Γι να λέει χαρακτηριστικά στον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι τον περασμένο Σεπτέμβριο πως υπάρχει ακόμη μια "έρημος" που απειλεί την "όαση" της κλιματικής συνεργασίας. "Δεν μπορείτε να ζητάτε από την Κίνα να μειώσει την παραγωγή άνθρακα από τη μια πλευρά, και την ίδια στιγμή να επιβάλλετε κυρώσεις σε κινεζικές εταιρίες φωτοβολταϊκών", δήλωσε χθες ο Ουάνγκ.

Εν τέλει κατά την Σύνοδο της Γλασκώβης πάνω από 100 ηγέτες κρατών υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύονται ότι θα σταματήσουν την αποψίλωση των δασών ως το 2030. Μεταξύ αυτών ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Μπάιντεν, ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου. Το θετικό είναι ότι δρομολογείται πλέον η αντιμετώπιση ενός εκ των σοβαρότερων προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, καθώς η αποψίλωση των δασών συμβάλλει από 10% μέχρι 25% στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το αρνητικό είναι στα 80 κράτη που υπέγραψαν την άλλη σημαντική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030, δεν συμπεριλαμβάνονται η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία.  

Όσο για την ΕΕ, ναι μεν επιθυμεί να παρουσιαστεί ως ο παγκόσμιος ηγέτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την -υπερβολικά φιλόδοξη- «πράσινη συμφωνία». Είναι όμως γεγονός ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη βρει την «μαγική συνταγή», καθώς η εξάρτηση των κρατών μελών από το ρωσικό αέριο αντί να περιορίζεται, διογκώνεται-ειδικά μετά τον Nord Stream 2- και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι δυσανάλογη μεταξύ των κρατών μελών. Οι δε διαφωνίες μεταξύ κρατών μελών και Βρυξελλών δεν έχουν κοπάσει. Τουναντίον, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποίησε την περασμένη Δευτέρα τις Βρυξέλλες ότι η διακοπή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στη Βαρσοβία – λόγω της πρόσφατης απόφασης του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την υπερίσχυση του εθνικού δικαίου έναντι του ενωσιακού-θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των κλιματικών στόχων.