Kρατική Κεφαλαιακή Ένεση 49,9 εκατ. Ευρώ στην Sunlight για το Επενδυτικό της Πρόγραμμα

Kρατική Κεφαλαιακή Ένεση 49,9 εκατ. Ευρώ στην Sunlight για το Επενδυτικό της Πρόγραμμα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 3 Νοεμβρίου 2021 - 14:22

Με συνολικό ποσό ύψους 105,26 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η Sunlight προκειμένου να αναπτύξει το κομμάτι της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, καθώς επίσης και μια πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών λιθίου νέου τύπου, όπως προβλέπει σχετική απόφαση που υπογράφηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος τεχνολογικών καινοτομιών, που περιλαμβάνουν διάφορους χημικούς τύπους στοιχείων μπαταριών και διεργασίες παραγωγής.

Το έργο «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας», αποτελεί τμήμα του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος ( IPCEI). Από τα 105,26 εκατ. ευρώ, τα 49,9 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ελληνική εταιρεία υπό μορφή κρατικής ενίσχυσης, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το υπόλοιπο ποσό (55,36 εκατ. ευρώ) της επένδυσης θα προέλθει είτε από ίδια κεφάλαια της εταιρείας, είτε με έξωθεν χρηματοδότηση που δεν ενέχει κανένα στοιχείο κρατικής στήριξης.

Όπως προβλέπει η απόφαση, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026, ενώ ως ημερομηνία έναρξης της επένδυσης ορίζεται η 26η Ιανουαρίου 2021, επειδή την ημέρα εκείνη εγκρίθηκε η κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DGComp).

Σημειώνεται πως η επένδυση της SUNLIGHT, που περιλαμβάνει έρευνα αλλά και παραγωγή, εντάσσεται στο ευρωπαϊκό έργο European Battery Innovation (EuBatIn) το οποίο περιλαμβάνεται στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI).

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει έρευνα και ανάπτυξη νέων στοιχείων συσσωρευτών λιθίου που κύριο χαρακτηριστικό τους θα είναι η ασφαλής λειτουργία και ανθεκτικότητα σε μεγάλο κύκλο φορτίσεων και εκφορτίσεων. Η έρευνα και ανάπτυξη θα επικεντρωθεί σε στοιχεία του συσσωρευτή που περιέχουν τιτάνιο στην άνοδο και μίγματα LFMP. Επιπλέον, θα ερευνηθούν τρόποι κατασκευής αυτών των στοιχείων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Κατόπιν, θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική παραγωγή στοιχείων λιθίου, με απώτερο σκοπό να καταγραφούν, διερευνηθούν και επιλυθούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν πριν από την έναρξη της φάσης  της παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα. Τα στοιχεία συσσωρευτών λιθίου που θα αναπτυχθούν θα είναι κατάλληλα για εφαρμογές βαρέων βιομηχανικών οχημάτων, ηλεκτροκίνηση πλοίων και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο.Η επόμενη φάση του έργου, κατά το διάστημα 2024-2026, περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας μονάδας μαζικής παραγωγής μπαταριών λιθίου στην Πτολεμαΐδα, η οποία θα σηματοδοτήσει και τη λειτουργία του πρώτου Gigafactory της Sunlight.

Επιπρόσθετα το έργο περιλαμβάνει φάση έρευνας και ανάπτυξης συστημάτων μπαταριών που θα περιλάβουν τα στοιχεία τα οποία θα αναπτυχθούν κατά την πρώτη φάση του. Πιο συγκεκριμένα, θα ερευνηθούν και αναπτυχθούν έξυπνοι ελεγκτές και συστοιχίες μπαταριών που θα διευκολύνουν την αυτοματοποίηση της παραγωγής και θα συμβάλουν στην αύξηση της ασφάλειας και αξιοπιστίας των προϊόντων και στη μείωση του κόστους κατασκευής.

Τέλος, θα ακολουθήσει η δοκιμαστική παραγωγή BMS και modules μπαταριών, προκειμένου να υπάρξει καταγραφή, διερεύνηση και επίλυση πιθανών προβλημάτων πριν από την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. Είναι ενδεικτικό της σημασίας του έργου το γεγονός πως εκτός από τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί για τα δύο στάδια του FID, θα δημιουργηθούν και ερευνητικές υποδομές, τόσο στην Αθήνα, με την ίδρυση ερευνητικού κέντρου, όσο και σε εργοστάσιο της εταιρίας στην Ξάνθη.

Το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το R&D center της Sunlight στην Ξάνθη, με τη στελέχωσή του να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.